Două mașini, implicate într-un accident rutier violent. Au fost rănite patru persoane - FOTO
Avantaje și dezavantaje ale consumului de ouă
Oricine stie ca n-ai voie sa mananci mai mult de doua oua pe saptamana daca vrei sa-ti pastrezi ficatul sanatos. O recomandare de care nu e musai sa tii cont. S-a dovedit ca ouale nu sunt nici pe departe atat de daunatoare pe cat se crede, dat fiind continutul lor de substante complexe benefice sanatatii, precum calciul, fierul, vitaminele A, B, D si E, toate satioase si cu rol energizant. In plus, proteinele de inalta calitate din compozitia oualor le transforma in alimente complete si echilibrate, care merita din plin sa faca parte din meniul tau.
Spalate bine, gatite putin. Cu cat este tinut pe foc mai multa vreme, cu atat mai greu digerabil devine oul pentru sistemul digestiv. Galbenusul trebuie consumat moale: in aceasta forma este usor de asimilat de organism si nu dauneaza nici ficatului, nici bilei, ci dimpotriva. Cu o conditie: nu consuma ouale prajite sau umplute cu sosuri, creme sau maioneza, ci fierte in coaja sau ca ochiuri fierte in apa. Ai grija sa le speli bine inainte sa le gatesti, ca sa eviti contaminarea cu salmonela, cauza de infectii periculoase.
Albusul, recomandat in dieta. Daca tii cura de slabire, gateste doar albusul, cele mai multe calorii fiind concentrate in galbenus. Ochiurile preparate numai din albusuri, alaturi de o portie mare de legume proaspete, alcatuiesc un mic dejun de nota zece! Vegetarienii ar trebui sa consume si ei oua cel putin de doua ori pe saptamana!
Nu cresc colesterolul. Galbenusul contine o cantitate destul de mare de colesterol, dar nu din cel daunator, care se depune pe artere, astfel ca pana si persoanele care sufera de hipercolesterolemie au voie sa consume doua oua saptamanal. Daca tii sa fii 100% precauta, mananca doar albusul sau alege oua de prepelita! Acestea din urma sunt chiar indicate in afectiuni ale inimii si sistemului circulator.
Ai grija la depozitare. Nu cumpara decat ouale depozitate la frigider si tine-le si tu la fel acasa. Daca le pastrezi cu varful ascutit in jos, sunt bune de consumat timp de trei saptamani. Daca nu ai probleme de sanatate, poti manca maximum cinci-opt oua de gaina pe saptamana (de tara, ar fi ideal).
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.