Când legumele congelate sunt mai sănătoase decât cele proaspete
Legumele si fructele congelate reprezinta o optiune rapida si usoara pentru a prepara diferite feluri de mancare. Multi oameni cumpara si conserva legume si fructe deoarece congelarea, in esenta, reprezinta un buton de pauza pentru natura. Desi ai zice ca fructele si legumele aranjate frumos pe rafturile magazinelor sunt mult mai sanatoase decat cele congelate si inghesuite in pungi, adevarul este altul. Produsele congelate au niste atuuri greu de egalat.
Congelarea incetineste reactiile enzimatice si creste timpul necesar pentru ca degradarea sa aiba loc. Legumele au o valore nutritiva importanta, furnizand organismului uman apa, fibre, minerale, vitamine hidrosolobile (in special vitamina C), plus o diversitate de fitonutrienti, inclusiv carotenoide, fenoli, clorofila si sulfoxizi. De altfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca includerea in meniul zilnic a fructelor si a legumelor reprezinta o modalitate majora de a reduce riscul de imbolnavire.
Cat de sanatoase sunt legumele si fructele congelate?
Legumele folosite pentru prelucrare (congelare) sunt, in general, cultivate in acelasi mod ca produsele proaspete. La nivel global, nu exista foarte multe dovezi stintiifice care sa confirme ca legumele cultivate in afara sezonului sunt semnificativninferioare produselor de sezon.
Beneficiile legumelor congelate
Legumele congelate sunt de obicei recoltate la varful maturitatii, in acest fel permitand cea mai mare densitate a nutrientilor sa fie pastrata. In timpul procesului de congelare, valoare nutritiva a legumelor se diminueaza destul de putin, deoarece legumele nu sunt procesate intens inainte de a fi congelate.
De asemenea, legumele congelate sunt mai putin costisitoare decat cele regasite in stare proaspata. Legumele de sezon contin mai putine pesticide (si alte substante de fititratament) - sau pot fi chiar cultivate organic - decat cele pe care le gasim proaspete in afara sezonului, asa ca sunt o optiune daca vreti sa aveti o dieta sanatoasa. In plus, procesul de congelare duce si la mai putine legume aruncate din cauza alterarii acestora.
Un alt factor important care ne determina sa cumparam legume congelate este cel al usurintei folosirii lor. Multe alimente congelate sunt prespalate si adesea taiate, timpul de preparare al acestora fiind redus. Sunt usor de depozitat, avand un termen de valabilitate lung, care se extinde la aproximativ un an. Exista si un risc redus de intoxicatie alimentara, deoarecen congelarea ucide bacteriile si microorganismele, prevenind astfel indigestia si intoxicatiile alimentare.
Fructele si legumele congelate au un nivel mult mai mare de nutrienti decat cele "proaspete", intrucat sunt congelate imediat dupa ce sunt culese.
Pe de alta parte, legumele si fructele proaspete sunt culese inainte sa fie coapte (un minus din start la nutrienti), apoi transportate sute, mii de kilometri pana ajung la magazinele de langa tine. Acolo, mai stau cateva zile pe rafturi, pana sunt cumparate si consumate. In acest moment, nu au valoarea nutritiva pe care ar trebui sa o aiba. In plus, ca sa straluceasca pe rafturi si sa para proaspete, sunt tratate cu multe substante chimice.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.