Tragedie la Tudora! Un bărbat de 64 de ani și-a pierdut viața în urma unui incendiu
Cardul european de sanatate - Vezi cum il poti obtine si ce poti face cu el
Romanii se numara printre europenii care beneficiaza in cea mai mica masura de Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (EHIC), prin care celor care calatoresc in afara granitelor si au probleme medicale li se ofera dreptul la asistenta medicala gratuita.
Daca in UE si in tari precum Elvetia, Norvegia, Islanda si Liechtenstein au fost distribuite, in total, 188 de milioane de carduri valide, doar 123.690 de romani au in posesie un astfel de card, scrie ziare.com.
Mai bine decat noi stau vecinii bulgari, cu 303.041 de carduri, Lituania cu 216.587 de carduri si pana si Malta, cu 146.481 de carduri. Fruntasi sunt italienii, care au peste 59,5 milioane de carduri, nemtii, cu 45 de milioane, britanicii - 25 de milioane, cehii - 10 milioane si austriecii, cu peste 8 milioane.
Daca nu stii la ce iti foloseste si cum il poti obtine, iata mai jos cateva informatii despre Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate, oferite de Europa.eu. In plus, este bine de stiut ca acest card de sanatate este gratuit.
La ce ma ajuta sa am acest card atunci cand calatoresc? Cardul te ajuta sa primesti servicii medicale gratuite atunci cand calatoresti in cele 27 de state membre UE, in Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elvetia.
Cardul garanteaza faptul ca cetatenii care il au in posesie vor primi aceleasi servicii de asistenta medicala, in sectorul public (de exemplu controlul unui medic, accesul la o farmacie sau un spital), ca si in tara lor. In cazul in care o persoana trebuie totusi sa plateasca pentru asistenta medicala, suma va fi rambursata cel tarziu la intoarcerea acasa.
Cum stiu daca pot obtine acest card? Pentru a fi eligibil pentru a primi un astfel de card trebuie sa fii inscris la sistemul de asigurari de sanatate intr-o tara a Uniunii Europene, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elvetia.
Ce trebuie sa fac ca sa obtin cardul? Fiecare tara este responsabila pentru producerea si distribuirea cardului pe propriul teritoriu. Deci, pentru a obtine un astfel card, trebuie sa luati legatura cu autoritatea locala in domeniul sanatatii. In majoritatea tarilor, exista mai multe modalitati de a aplica pentru el: prin email, printr-o scrisoare, prin fax, prin telefon sau online.
Cat timp dureaza pana intru in posesia sa? Perioada de emitere variaza de la o tara la alta. In unele tari, cardul va fi emis imediat, in altele (printre care si Romania) este nevoie de cateva zile lucratoare. Intr-un numar limitat de tari, este nevoie de 13 sau 15 zile, iar in altele poate dura pana la patru saptamani.
Ce se intampla daca mi-am uitat cardul acasa in timpul calatoriei? Daca te afli deja in strainatate, poti solicita autoritatilor din tara sa trimita prin fax un certificat inlocuitor provizoriu. Oricum, daca este necesar, vei primi in continuare tratamentul necesar pentru a putea continua vacanta.
Cat timp este valabil cardul? Durata perioadei de valabilitate variaza semnificativ de la o tara la alta. Exista tari care il elibereaza doar pentru cateva luni (cum ar fi Polonia si Romania). Unele tari il eliberarea pentru cativa ani. De exemplu, Grecia, Franta si Slovenia il emit pentru un an, in Finlanda, Spania si Islanda se elibereaza pentru doi ani, iar in Suedia, Liechtenstein, Portugalia, Letonia, Norvegia, Elvetia, Lituania si Malta pentru o perioada de 3 ani.
Exista, de asemenea, tari precum Republica Ceha si Austria, unde cardul se elibereaza pentru o perioada de pana la 10 ani, in functie de categoria persoanei asigurate.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.