Care sunt principalele semne ale deshidratării organismului?
Expunerea prelungită la temperaturi ridicate și lipsa consumului regulat de apă pot avea efecte nocive asupra organismului uman. Pentru a preveni problemele de sănătate, este esențial să recunoști primele simptome ale deshidratării. Află care sunt semnele deshidratării.
Senzația de sete este rezultatul unui proces fiziologic complex, care te avertizează că organismul tău are nevoie de apă. Aceasta poate afecta mai multe funcții ale corpului. De asemenea, senzația de foame poate fi adesea confundată cu cea de sete.
Semne ale deshidratării organismului
Deshidratarea nu înseamnă doar scăderea nivelului de fluide din corp, ci și pierderea electroliților esențiali, precum sodiul, magneziul și potasiul. Electroliții sunt necesari pentru funcții vitale precum respirația, mișcarea, vorbirea și menținerea echilibrului în picioare.
Dacă este lăsată netratată, deshidratarea poate duce la afecțiuni cronice și diverse simptome, care, în funcție de severitate, îți pot afecta sănătatea. În general, semnele deshidratării sunt ușor de observat, însă unele pot fi mai subtile. Pentru a menține un nivel optim de hidratare, se recomandă consumul a cel puțin 2 litri de lichide zilnic pentru fiecare 2000 de calorii.
Febră și frisoane
Transpirația excesivă, combinată cu pielea rece la atingere, poate fi un semn de epuizare termică. Febra poate agrava deshidratarea, iar cu cât febra este mai mare, cu atât poți deveni mai deshidratat. Dacă temperatura corpului nu scade, pielea își pierde umezeala și devine fierbinte, roșie și uscată. Febra și frisoanele sunt semne ale deshidratării organismului.
Piele uscată sau înroșită
Pe măsură ce te deshidratezi, pielea poate deveni foarte uscată și își poate pierde elasticitatea. Un alt simptom al deshidratării este aspectul încrețit al pielii după ce o ciupești, aceasta având nevoie de mai mult timp pentru a reveni la forma inițială.
Crampe musculare
Atunci când corpul pierde o cantitate semnificativă de lichide, nu poate regla temperatura corespunzător, ceea ce poate duce la afecțiuni legate de căldură. Printre semnele deshidratării organismului se numără crampele musculare, care pot apărea în special în timpul exercițiilor fizice, mai ales la temperaturi ridicate.
În plus, chiar și la temperaturi mai scăzute, deshidratarea poate interveni dacă nu înlocuiești lichidele pierdute prin consumul adecvat de apă în timpul antrenamentelor fizice.
Dureri de cap
Omiterea consumului suficient de lichide poate duce la dureri de cap frecvente. Epuierea rezervelor de fluide din corp poate determina dilatarea canalelor de sânge din creier, ceea ce provoacă dureri de cap, conform Healthline.
Respirație cu miros neplăcut
Saliva are proprietăți antibacteriene importante. În caz de deshidratare, producția insuficientă de salivă poate permite creșterea excesivă a bacteriilor în gură. Aceasta poate duce la o respirație cu miros neplăcut, un alt semn al deshidratării organismului.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.