Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci șorici, potrivit medicului
Ce se întâmplă în corpul nostru când înghiţim o gumă de mestecat
Mitul conform căruia o gumă de mestecat înghiţită nu poate fi metabolizată de organism, aşa că poate rămâne şi ani de zile în stomac, a fost demontat şi explicat de un medic specialist în nutriţie şi de un gastroenterolog.
Nutriţionistul american Gerry Mullin a explicat, pentru publicaţia Woman’s Health, cât adevăr se ascunde dincolo de mitul conform căruia o gumă de mestecat pe care o înghiţim poate să rămână în stomac chiar şi 7 ani de zile. De fapt, organismul poate metaboliza anumite ingrediente aflate în compoziţia gumei de mestecat, cum sunt îndulcitorii şi aromele, iar restul trece prin sistemul digestiv. Partea pe care organismul nu o poate digera se referă la baza folosită la producerea gumei de mestecat, a precizat gastroenterologul Nancy McGreal. Această bază nu este solubilă, deci organismul nu reuşeşte să o dizolve.
Pe de altă parte, nu este cazul să ne îngrijorăm dacă se întâmplă să înghiţim accidental o gumă de mestecat, asigură specialiştii americani. Pentru că aceasta nu va rămâne blocată în stomac sau în tractul intestinal, scrie adevarul.ro. Cu siguranţă, îi va lua puţin mai mult timp să fie eliminată, împreună cu alte resturi alimentare, dar în niciun caz nu va rămâne ani la rând în organism, conform mitului care îi sperie mai ales pe părinţi.
Care sunt, totuşi, riscurile care ar putea să apară atunci când înghiţim gumă de mestecat, dincolo de riscul evident de a ne îneca? Medicii americani consideră că pot exista probleme serioase numai în cazul în care suferim de boala Crohn (boală inflamatorie cronică, localizată la nivelul peretelui tractului digestiv, care poate afecta teoretic orice segment de la esofag până la anus) sau de diverticulită, o afecţiune uneori dureroasă, care se dezvoltă atunci când diverticulul (similar cu o pungă) care se formează în peretele colonului (parte a intestinului gros) se inflamează sau se infectează. În cazuri destul de rare, guma de mestecat poate să blocheze intestinele, ceea ce duce la apariţia crampelor, constipaţiei şi a altor neplăceri centrate pe zona digestivă.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.