Cele mai recomandate alimente pentru creier

Cele mai recomandate alimente pentru creier

Atunci când urmăm o dietă echilibrată, creierul nostru funcționează la capacitate maximă. Conform unui nou studiu, obiceiurile alimentare sănătoase pot contribui la prevenirea declinului cognitiv și a demenței odată cu înaintarea în vârstă. Află care sunt alimentele esențiale pentru o dietă benefică creierului.

Creierul rămâne activ și vigilent chiar și în timpul somnului. Deși reprezintă doar 2% din greutatea corporală, el consumă aproximativ 20% din energia totală a corpului. Acest nivel ridicat de consum energetic reflectă multiplele funcții pe care le îndeplinește în fiecare moment al vieții noastre.

Respirația, bătăile inimii, digestia, mișcările, gândirea, memoria și emoțiile sunt toate coordonate de creier și depind de buna sa funcționare. Pentru a susține aceste procese vitale, creierul necesită o alimentație bogată în nutrienți. Datorită consumului său ridicat de energie, el este deosebit de vulnerabil la carențele nutriționale.

Dieta care poate preveni demența
Un nou studiu publicat în revista *Nature Mental Health* susține că o alimentație variată, bogată în nutrienți, reprezintă cea mai eficientă dietă pentru sănătatea creierului. Diversificarea alimentară poate sprijini sănătatea creierului pe măsură ce îmbătrânim și poate reduce riscul de declin cognitiv și demență.

Cercetătorii au analizat 181.990 de participanți, împărțindu-i în patru subtipuri în funcție de preferințele alimentare:
1. Alimentație fără amidon sau cu conținut redus de amidon
2. Vegetariani
3. Alimentație bogată în proteine și săracă în fibre
4. Dietă echilibrată

Pentru a evalua impactul acestor diete asupra sănătății creierului, s-au utilizat diverse teste și analize, inclusiv markeri metabolici din sânge, investigații imagistice ale creierului, teste cognitive și genetice.

Rezultatele studiului au arătat că participanții cu o alimentație variată (subtipul 4) au obținut scoruri mai mari la testele cognitive, care măsurau viteza de reacție, abilitățile de rezolvare a problemelor și memoria, comparativ cu celelalte subtipuri. De asemenea, acești participanți au raportat mai puține simptome de anxietate și depresie.

Investigațiile imagistice au relevat că participanții cu o dietă variată aveau niveluri mai mari de materie cenușie, asociată cu inteligența, memoria și emoțiile.

Ce conține cea mai bună dietă pentru creier
Cercetătorii au definit dieta echilibrată prin includerea unor cantități adecvate de:
- legume,
- fructe,
- cereale,
- nuci,
- semințe,
- leguminoase,
- produse lactate (consumate cu moderație),
- ouă,
- pește.

Aceste alimente furnizează o gamă largă de nutrienți esențiali pentru funcționarea optimă a creierului, printre care vitamine, minerale, proteine, antioxidanți și acizi grași omega-3.

„Alegerile legate de stilul de viață și nutriție sunt fundamentale pentru menținerea și îmbunătățirea sănătății creierului și reprezintă baza oricărei strategii de reducere a riscului de declin cognitiv și demență”, a declarat dr. Scott Kaiser, medic de familie și geriatru la Pacific Neuroscience Institute, pentru revista *Parade*.

Aproximativ 40% din cazurile de demență ar putea fi prevenite sau întârziate semnificativ dacă s-ar elimina factorii de risc modificabili. De exemplu, hipertensiunea, diabetul, obezitatea și alte afecțiuni metabolice pot fi controlate printr-o alimentație adecvată și un stil de viață sănătos.

„Având în vedere previziunile privind creșterea numărului de persoane afectate, se estimează că până în 2050, numărul cazurilor de demență la nivel global va crește de trei ori, depășind 150 de milioane de persoane. Este esențial să ne gândim de acum la strategii eficiente și la abordări pe scară largă pentru prevenirea demenței”, a adăugat dr. Kaiser.

Psihiatria nutrițională: domeniul care explorează legătura dintre dietă și sănătatea creierului
Tot mai multe dovezi indică o legătură puternică între alimentație și sănătatea creierului. Diferitele diete și nutrienți pot avea un efect protector asupra sănătății mentale sau, dimpotrivă, pot accelera declinul cognitiv și afecta bunăstarea psihică.

Aceste conexiuni între obiceiurile alimentare și sănătatea mintală au stârnit un interes atât de mare încât a apărut un nou domeniu de studiu cunoscut sub numele de psihiatrie nutrițională.

„Impactul biologic al dietei asupra corpului nostru, în special asupra creierului, este profund și reprezintă o arie de mare interes. Psihiatria nutrițională se concentrează pe înțelegerea acestor legături, analizând modul în care alimentația ne poate influența starea de spirit, memoria, gândirea și sănătatea generală a creierului. De asemenea, acest domeniu explorează cum putem utiliza aceste cunoștințe pentru a ne îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generală”, explică dr. Scott Kaiser.

Stirea anterioara

Botoșănean reținut pentru tentativă de incendiere

Stirea Urmatoare

Persoane sancționate pentru continuarea propagandei electorale în județul Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.