Cum putem controla nivelul colesterolului

Cum putem controla nivelul colesterolului

Peste 30 la suta dintre romani au un nivel ridicat al colesterolului, iar in cazul persoanelor varstnice procentul este si mai mare. De altfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca o treime dintre bolile cardiovasculare sunt cauzate de valorile crescute ale colesterolului. Iata cum il putem tine sub control.

Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog, la Digi24: „Ficatul nu reuseste sa faca ceva cu acel colesterol si evident vom depune acest colesterol in structurile organismului”.

Sorin Maximeasa, medic primar cardiolog: „Se produce angina pectorala, durerea din piept si situatia cea mai nefericita - infarctul de miocard.”

Fiecare om are ficatul programat genetic sa produca o anumita cantitate de colesterol. Asa se explica de ce... intre 10 si 20% dintre oameni au o valoare crescuta a grasimilor din sange chiar daca sunt slabi si nu mananca deloc gras. Ce este de facut?

Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog, la Digi24: „Hai sa dam o linie 0, hai sa vedem ce se intampla daca am descoperit un colesterol crescut in sange in masura in care eu voi fi foarte sever si nu mananc frisca, smantana, unt deloc, carne grasa, branzeturi grase cat se poate mai reduse si sa vedem ce se intampla. si atunci voi avea nivelul de baza al sintezei genetice de colesterol”.

Sorin Maximeasa, medic primar cardiolog: „Daca nu reusim in 30 - 60 de zile sa reducem valorile grasimilor din sange se trece in mod obligatoriu, dar specific de la un caz la altul, la tratament medicamentos, care este costisitor, cu reactii adverse si care de obicei se pastreaza toata viata!”

Nu vreti sa luati tratament pentru tot restul vietii? Este foarte simplu! Trebuie sa faceti 4 analize, o data pe an. Ce poate fi mai usor?

Sorin Maximeasa, medic primar cardiolog: „Colesterolul total nu trebuie sa depaseasca valoarea de 200 de mg. Colesterolul cu densitatea scazuta, colesterolul rau, la care se face cel mai adesea referire, trebuie sa nu depaseasca 100 de mg. Trigliceridele, o alta forma de grasimi rele, nu trebuie sa depaseasca 150 de mg, iar colesterolul cu densitate crescuta, HDL, colesterolul bun, trebuie sa fie cat mai mare.”

Aceste analize va pot salva viata! Pe langa ele, mare atentie si la alimentatie. Chiar daca aveti valori normale aveti grija ce mancati, pentru a preveni cresterea lui.

Camelia Olteanu – nutritionist: "Sa manance carne slaba, oua de 3-4 ori pe saptamana, lactate nu foarte grase, de exemplu branzeturile frantuzesti au 60% grasime, hai sa manacam o branza telemea de vaca, de exemplu. lapte 1,5-1,8%, iaurt cu 2% grasime, sana, chefir, lapte batut."

Bineinteles, consumati cat mai multe vegetale si cereale. Fibrele pe care le contin reduc nivelul de grasimi din sange.

Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog: „Trebuie sa ne gandim preventiv si chiar oameni tineri sa se gandeasca ca s-ar putea sa-l mosteneasca pe bunicul care a murit de infarct si pe bunica care a facut un accident vascular cerebral la 50 de ani, ia sa vad eu cat am colesterolul in sange!”.

Sorin Maximeasa, medic primar cardiolog: „Am vazut copii chiar sub 15 ani cu dislipidemii severe si care au necesitat chiar tratament medicamentos, din pacate, pe langa regimul obligatoriu”.

Iar regim inseamna lactate degresate, cu 0,1 sau chiar cu 0% grasime, carne slaba de 2-3 ori pe saptamana, uleiuri vegetale in loc de grasimile animale, multe legume si fructe, dar si miscare.

Camelia Olteanu, nutritionist: „Foarte important este si cum gatim alimentele, deci stop prajelilor, stop paneurilor, deci n-o sa mancam chiftele, n-o sa mancam snitele, n-o sa mancam carne in untura, n-o sa gatim cu untura, o sa gatim cu ulei.”

Nu numai grasimile sunt periculoase, ci si zaharurile din dulciuri! incercati sa consumati cat mai putine prajituri, bomboane si chiar dropsuri. Adica tot ce contine zahar.

Camelia Olteanu, nutritionist: „Dulciurile sub actiunea insulinei secretata de pancreas se transforma in energie, corpul isi ia atata energie cata are nevoie, iar surplusul se transforma in lipide si se depoziteaza in depozitele de grasime”. Astfel apar complicatiile, de multe ori fatale.

Sorin Maximeasa, medic primar cardiolog: „Se depun pe vase, se ingusteaza vasele, vase care de fapt trebuie sa irige sa trimita sange si sa irige tesuturile, organele prin ingustarea acestor vase, consecinta negativa a dislipidemiei, se produce angina pectorala, durerea din piept si situatia cea mai nefericita - infarctul de miocard.”

In afara de infarct se poate produce si accidentul vascular cerebral, daca grasimile in exces s-au depus in interiorul vaselor cerebrale.

Stirea anterioara

Irina Rimes, dezvăluiri despre bărbatul din viața ei

Stirea Urmatoare

Doina Federovici: Cooperarea internațională, cheia atragerii fondurilor pentru dezvoltarea județului

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.