Cum să tratezi corect durerile de spate

Cum să tratezi corect durerile de spate

Statisticile arată că aproape 80% dintre oameni suferă de dureri de spate la un moment dat. Motivele sunt variate, stilurile moderne de viață, inclusiv viața sedentară și obezitatea exacerbând problema.

Durerile de spate pot fi inflamatorii (mai ales noaptea sau dimineata) sau mecanice (declansate de diverse miscari si reduse in intensitate de analgezice).

Există mulți factori care pot provoca dureri de spate. Pot fi implicate o mulțime de structuri ale coloanei vertebrale. În cele mai multe cazuri, este vorba de o entorsă de ligament sau de o încordare musculară (60-70%), apoi afecțiuni degenerative (uzură) ale articulațiilor sau discurilor fațete, hernie de disc, fracturi, tasarea vertebrelor datorate osteoporozei, îngustarea discurilor intervertebrale și a canalului spinal la vârstnici.

Ce sunt lombalgiile?
Lombalgia poate fi acută (o criză cu debut brusc, exacerbată de ridicare de greutăți sau traume, expunere la vibrații, exerciții fizice sau efort de tuse, fenomen numit „dureri de spate”) sau într-o formă cronică (durere de intensitate moderată, debut insidios), care durează săptămâni/luni). În funcție de cauză, durerile de spate pot fi asociate cu sindromul radicular într-o formă mai severă, din cauza procesului care provoacă durere care irită rădăcinile nervoase care merg de la coloana vertebrală la extremitățile inferioare.

Aceasta se manifestă prin durere care iradiază către fese și/sau uneori ambele extremități inferioare, adesea denumită „sciatică”. În funcție de stadiu, se mai pot observa parestezii (amorțeli) sau chiar pierderea sensibilității în zona afectată, scăderea forței musculare până la paralizie, reflexe tendinoase osoase slăbite sau pierdute, tulburări ale micțiunii sau defecației etc.

Când trebuie sa se prescrie medicamente?
La primul episod de durere, simptomele vor dispărea probabil de la sine, chiar și fără ajutorul medicamentelor. Dacă durerea persistă, se agravează sau dezvoltă o nouă criză, persoana în cauză este sfătuită să solicite ajutor medical.

În cadrul consultației se va efectua un examen fizic riguros, dar se vor face și cercetari pentru stabilirea cauzei durerii. În cazuri de efort fizic, postură proastă la locul de muncă sau obezitate, tratamentul va începe cu corectare. Dacă durerea este severă, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente. Medicamentele cel mai frecvent utilizate pentru a ameliora durerile de spate sunt antiinflamatoarele nesteroidiene și steroidiene, analgezicele, relaxantele musculare și rareori antidepresivele. Utilizarea pe termen lung sau abuzul acestor medicamente nu este recomandată din cauza posibilelor efecte adverse, în special gastrointestinale și cardiovasculare.

Ce alte tratamente sunt recomandate
În cele mai multe cazuri, tratamentul pentru durerile de spate constă în terapie fizică și terapie cu exerciții fizice combinate cu medicamente pe termen scurt. „Pe termen lung, tratamentul poate include: continuarea exercițiilor de gimnastică medicală la domiciliu, evitarea perioadelor prelungite de postură fixă (șezând, imobil, la birou), reducerea sau evitarea creșterii în greutate, ajustarea tipului de saltea pentru scaune de birou și perne, abținerea de la activități fizice care pot provoca dureri ale coloanei vertebrale (sporturi de contact, activități care implică ridicări repetate de greutăți, activități cu vibrații etc.), purtarea unei orteze lombare („lombostat”) etc.

Care sunt beneficiile fiziokinetoterapiei?
Fiziokinetoterapia are următoarele obiective: combaterea durerii, controlul inflamației, creșterea mobilității articulațiilor și corectarea alinierii și a posturii coloanei vertebrale. Tratamentul constă într-o primă fază de electroterapie de ameliorare și absorbție a durerii, ultrasunete, terapie cu laser, urmată de exerciții pentru coloana vertebrală, tehnici de relaxare a mușchilor și țesuturilor moi, tehnici de întindere, și o fază finală de corectare a posturii și întărirea mușchilor stabilizatori ai spatelui. Fiecare tratament trebuie personalizat pentru fiecare pacient, in functie de intensitatea si localizarea durerii, dar nu in ultimul rand, dupa o evaluare riguroasa a coloanei.

Când este necesară o intervenție chirurgicală?
Tratamentul chirurgical vizează doar anumite probleme care provoacă dureri de spate. Prin urmare, pe lângă formele complexe de hernie de disc, în cazurile de fracturi vertebrale, stenoză spinală (îngustarea canalului spinal unde se află măduva spinării și nervii spinali), sunt necesare diverse proceduri chirurgicale, care afectează sistemul nervos și conduc la o scădere a forței musculare. Chirurgia este folosită și pentru anumite etape ale spondilolistezei (alunecarea unei vertebre de la locul ei).

Stirea anterioara

Botoșani: Lansare de carte, autor Corneliu Filip

Stirea Urmatoare

Tragedie la Tudora! Un bărbat de 64 de ani și-a pierdut viața în urma unui incendiu

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.