Endometrioza duce la infertilitate și nu prezintă simptome clare: ce trebuie însă să știi?

Endometrioza duce la infertilitate și nu prezintă simptome clare: ce trebuie însă să știi?

Durerile menstruale care ne pandesc luna de luna sunt o corvoada cu care ne-am resemnat, pentru ca stim cu certitudine ca sunt absolut normale. Dar daca n-ar fi chiar asa? Endometrioza e o boala care se manifesta in „acea perioada a lunii”. Si, fie ca are sau nu simptome, ea poate duce la infertilitate.

La nivelul organelor reproducatoare se intampla cateodata lucruri carora stiinta nu le poate oferi o explicatie sau o motivatie clara. Un exemplu mult mai comun e faptul ca celulele uterului pot calatori si se pot multiplica si in alte parti ale corpului.

Ele pot ajunge, cumva, sa migreze si sa se stabileasca in zonele din vecinatate, incepand cu celelalte parti ale aparatului genital feminin (in cele mai frecvente situatii de „extindere“) si pana in locuri absurde, precum plamanii, tesutul miocardic si, in cazuri foarte rare, chiar in creier. Aceasta afectiune poarta numele de endometrioza si e foarte probabil sa nu fi auzit vreodata de ea, desi afecteaza un procent destul de mare din totalul femeilor fertile. „Cuvantul endometrioza provine de la endometru – mucoasa ce captuseste uterul –, iar endometrioza reprezinta o afectiune ginecologica caracterizata prin prezenta de tesut endometrial functional in afara cavitatii uterine. Acest tesut care, in mod normal, captuseste cavitatea uterina poate fi gasit la unele femei, in mod anormal, si in locatii situate extrauterin, adica ovare, ligamente largi, ligamente uterosacrale, peritoneul pelvin, septul rectovaginal, vezica urinara, sau in zone absolut imprevizibile din alte organe si structuri din corp. S-a constatat ca procentul persoanelor afectate de aceasta boala este intre 15-20%, iar varsta de aparitie este intre 20-40 ani, reprezentand perioada fertila a femeii“, spune prof. dr. Radu Vladareanu, profesor universitar la UMF „Carol Davila“ Bucuresti, sef al Clinicii de Obstetrica si Ginecologie Elias.

Stiu ca numarul bolilor despre care poti citi pe Google e incomensurabil, iar daca esti cat de putin ipohondra, te poti regasi in atat de multe simptome aleatorii, incat risti sa te imbolnavesti de frica. Insa motivul pentru care am ales sa scriu despre acest subiect e ca, desi de multe ori aceasta afectiune nu trage semnale de alarma, e in acelasi timp una dintre cauzele comune ale infertilitatii la femei. Si asta nu e tot.

Formatiunile de endometrioza sunt benigne, dar asta nu inseamna ca viata alaturi de ele e neaparat usoara. Pentru a intelege cum te pot afecta trebuie sa derulam putin filmul ciclului menstrual. In fiecare luna, hormonii determina mucoasa uterului sa produca sange si tesut pentru eventualul proces de creatie. Iar daca nu ramanem insarcinate, acest sange este eliberat timp de cateva zile. Desigur, suntem toate (mult prea) familiarizate cu acest demers. Insa atunci cand o femeie sufera de endometrioza, hormonii afecteaza si celulele originare din uter care se situeaza in alte parti ale corpului, adaugand formatiunilor tesut si eliberand sange (exact ca un uter fals), proces care duce la inflamatie, din moment ce sangele nu gaseste o cale prin care sa fie eliminat. De fapt, daca ai de obicei un ciclu dureros, influenta hormonilor va dicta ca toate zonele unde sunt prezente celule endometriale sa te doara in acea perioada a lunii. Iar acum sper ca nu-ti trece prin cap ca ai putea fi unul dintre acele cazuri rare in care ai endometrioza la creier – migrenele sunt cu mult mai comune decat aceste cazuri.

„Evolutia endometriozei e strans legata de functia ovarului, deoarece focarele ectopice de mucoasa endometriala sunt sensibile la stimularea hormonala. Astfel, atata timp cat functia ovarului persista, exista tendinte de crestere in volum si a focarelor de endometrioza. Aceasta crestere poate determina complicatii precum fixarea uterului in pozitii vicioase, apar aderente care inglobeaza trompele uterine, iar chisturile ovariene pot distruge parenchimul ovarului, cauzand astfel sterilitate (mai rar, chisturile se pot rupe determinand hemoragie intra-abdominala). De asemenea, pot aparea complicatii urinare sau digestive (pentru localizarile digestive) si complicatii ale sarcinii, precum sarcina ectopica, rupturi uterine, placenta praevia etc. Nodulii de endometrioza se pot infecta sau se pot transforma malign, insa doar in cazuri extrem de rare“, completeaza prof. dr. Vladareanu.

Deci, odata ce boala s-a instalat si se regasesc in corp si alte mini-utere, prezenta lor poate cauza chisturi, leziuni, iar tesutul celular poate lega organe intre ele, conform lecturii mele medicale… Dar mai presus de asta, aceasta boala ne poate nega procreerea.

Exista mai multe teorii acceptate de comunitatea medicala, totusi cauzele concrete ale endometriozei ne sunt necunoscute. Cea mai comuna ipoteza ar fi ca celulele endometriale calatoresc prin limfa si sange, si asa s-ar explica si cazurile rare in care boala se manifesta si in zone atat de indepartate de uter. Vinovate ar putea fi si disfunctiile imunologice sau predispozitiile genetice, dar sunt probabil si alti factori declansatori. „Metaplazia reprezinta schimbarea unui tip de tesut normal intr-un alt tip de tesut normal. Astfel, e posibil ca, in unele cazuri, tesutul endometrial sa posede capacitatea de a inlocui alte tipuri de tesuturi din afara uterului. Aceste transformari pot avea loc fie inca din viata embrionara, odata cu formarea uterului, fie in viata adulta, prin pastrarea capacitatilor embrionare ale unor celule adulte de a se transforma in tesut reproductiv. Alta teorie, cea a menstruatiei retrograde, a fost promovata de dr. John Sampson in anii ’20 si sugereaza ca tesutul menstrual curge retrograd prin trompele uterine (e vorba despre asa-numitul flux retrograd) si se depune pe organele pelvine, unde se multiplica si creste“, a adaugat specialistul.

Ce e mai grav e ca multe femei afectate de endometrioza nu prezinta nici un simptom, ajungand sa descopere boala abia cand vad ca nu reusesc sa ramana insarcinate. sursa: one.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Autoturism cuprins de flăcări în timp ce se deplasa pe un drum din județ

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.