Gripa și vaccinul antigripal: pot face gripă dacă m-am vaccinat?

Gripa și vaccinul antigripal: pot face gripă dacă m-am vaccinat?

Gripa este o afectiune respiratorie contagioasa care poate fi prevenita prin vaccinare. Adevarul este, insa, ca exista si un mic risc de a te imbolnavi, desi ai facut vaccinul. In ce conditii se intampla asta vei descoperi in randurile de mai jos.

La intrebarea: „Este posibil sa ma vaccinez si tot sa fac gripa?”, raspunsul este afirmativ. Este posibil sa faci gripa daca ai vaccinul antigripal facut. Iar motivele sunt mai multe. O explicatie este aceea ca este posibil sa fi fost expus la virusuri gripale, cu putin timp inainte de a fi vaccinat. Sau ai fost expus in perioada de doua saptamani de la vaccinare, necesara organismului sa dezvolte protectia imuna. Aceasta expunere poate duce la o imbolnavire cu gripa inainte de a produce efectul protectiei impotriva vaccinului.

Gripa si vaccinul antigripal: tulpini lipsa
In ciuda faptului ca ai facut vaccinul, poti dezvolta similare gripei. Si asta pentru ca intre gripa si vaccinul antigripal nu exista similitudini. Se intampla atunci cand ai fost expus la o tulpina gripala care este foarte diferita de virusurile aflate in compozitia vaccinului. Capacitatea unui vaccin antigripal de a proteja o persoana depinde in mare masura de „potrivirea” dintre virusurile selectate in vaccin si cei raspanditi intr-o anumita zona si perioada. Exista multe virusuri gripale diferite care circula intr-un sezon si cauzeaza boala in randul oamenilor. Vaccinul antigripal protejeaza de cel mult patru tulpini.

Categorii la care functioneaza mai bine vaccinul antigripal
De asemenea, protectia oferita de vaccin variaza de la o persoana la alta, in functie de varsta sau starea de sanatate. In general, un vaccin functioneaza cel mai bine la adultii tineri si copiii mai mari. Persoanele in varsta sau cei care au boli cronice pot dezvolta o imunitate mai redusa in urma vaccinarii. Vaccinul antigripal nu este perfect insa este cea mai buna solutie pentru a va proteja de gripa. Si chiar daca faci gripa după vaccin, unele studii arata ca imunizarea reduce severitatea bolii.

Vaccinul poate cauza gripa? Este o alta intrebare pe care si-o pun unele persoane, iar raspunsul specialistilor este negativ. Vaccinurile antigripale administrate injectabil sunt realizate in prezent in doua moduri. Vaccinul fie include in compozitie virusuri gripale care au fost „inactivate” (ucise) si, prin urmare, nu sunt infectioase. Fie se foloseste o singura gena provenita de la virusul gripal (spre deosebire de virusul complet) pentru a produce un raspuns imun fara a provoca infectie. Acesta este cazul vaccinurilor antigripale recombinante.

Stirea anterioara

Finanțări de 750 de mii de lei pentru sistemul social din Botoșani

Stirea Urmatoare

Două mașini, implicate într-un accident rutier violent. Au fost rănite patru persoane - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.