Obiceiuri alimentare care ne fac mai sănătoși
Iata care sunt obiceiurile sanatoase care te ajuta sa ai o greutate normala si sa devii un om mai fericit, mai echilibrat, mai sanatos, fara prea multe eforturi!
Primul obicei sanatos este hidratarea. Fara apa suficienta, nu ne putem detoxifia si nu putem sa functionam corect daca suntem deshidratati. Pentru ca organismul sa functioneze la parametri normali, sunt necesari 38 ml apa/kg corp. In fiecare dimineata sunt recomandate 2 pahare de apa pe stomacul gol, aceasta apa fiind folosita pentru detoxifiere. Apoi, pe tot parcursul zilei, bem apa cu gurite mici, dar niciodata dupa masa, pentru ca apa dupa masa dilueaza sucurile gastrice si nu ne ajuta la digestie. Dupa masa este indicat un ceai cald.
Al doilea obicei foarte sanatos este mestecatul. De triturare, macinarea alimentului in gura, depinde toata digestia noastra. Daca nu mestecam corect, nu o sa digeram corect si nu o sa ne luam din hrana nutrientii de care avem nevoie − credem ca am mancat, dar nu ne-am hranit. Asadar, va sfatuiesc sa va luati ragazul la masa, sa mancati savurand mancarea, sa nu va preocupati de alte lucruri in timpul mesei si sa mestectati foarte bine mancarea pana pleaca lichefiata din gura.
Un alt obicei foarte sanatos este pauza alimentara. Sa pastram pauza alimentara inseamna sa mancam numai de foame. Majoritatea oamenilor mananca de plictiseala si, de foarte multe ori, de sete, pentru ca, atunci cand organismul este deshidratat, confunda senzatia de sete cu cea de foame. Intotdeauna trebuie sa asteptam sa se goleasca stomacul inainte sa introducem un aliment nou, pentru a evita fermentarea unui aliment in stomac, ceea ce conduce la balonare. Daca urmati un regim de viata corect, veti observa ca senzatia de foame va aparea cu sens si nu veti mai manca niciodata doar ca sa bifati masa respectiva.
Un alt obicei sanatos este sa nu ciugulim. Mancati intotdeauna cele 3 mese si 2 gustari si veti observa ca va veti mentine greutatea, veti fi supli si frumosi, dar si foarte sanatosi. Caloriile sunt relevante in masura in care constatati ca mancati foarte mult.
Un alt obicei foarte sanatos este combinarea alimentelor. Din pacate, cei mai multi dintre noi mancam combinatii indigeste de alimente, care nu fac decat sa ne ingrase si sa ne umple de toxine. Nici nu digeram corect si nici nu ne luam nutrientii de care avem nevoie si in permanenta suntem infometati si avem carente, doar pentru ca nu suntem atenti la ceea ce introducem in stomac. Cele mai „rele” combinatii sunt carnea cu cartofii prajiti, ciorba cu paine, snitel cu cartofi s.a.m.d. Ar trebui sa dam uitarii mostenirea din perioada comunista si sa renuntam la cartofi si la foarte multa paine, care ne fac mai mult rau decat bine.
Nu mancam, ne si hranim. Important nu este doar sa mancam, ci si sa ne hranim cu nutrienti de calitate care sa ajunga in celula noastra, care are nevoie de nutrienti in fiecare zi – apa, acizi grasi esentiali, proteine, vitamine, minerale, enzime.
Un alt obicei foarte important in alimentatie este atitudinea pe care o avem fata de mancare. Inainte de toate, orice om ar trebui sa aiba o relatie cu mancarea. Sa constientize ceea ce introduce in corp si sa isi asume ca ceea ce introduce in corpul sau devine una cu el. Atitudinea pe care o avem fata de mancare si recunostinta pe care o avem atunci cand avem o hrana sanatoasa in farfurie este foarte importanta. Sanatatea noastra este responsabilitatea fiecaruia dintre noi, iar pe principiul „cum iti asterni, asa dormi”, ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte de a ne satisface poftele culinare.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.