Obligatoriu pentru toți românii! Obiectul pe care trebuie să-l avem neapărat în casă

Obligatoriu pentru toți românii! Obiectul pe care trebuie să-l avem neapărat în casă

Un nou instrument medical ar putea să completeze în curând trusa medicală de acasă a românilor. După măşti, dezinfectanţi, medicamente și termometre, pulsoximetrul, un dispozitiv care „citește” nivelul oxigenului din sânge.

În condiţiile în care acum ne confruntăm cu o răspândire comunitară accelerată şi foarte greu de controlat a virusului COVID-19, este important să ne monitorizăm mai atent starea de sănătate. Apoi, cu ajutorul unui pulsoximetru, bolnavii asimptomatici sau cu simptome uşoare care nu se internează în spital ar putea depista mai repede dacă boala li se agravează, scrie smartliving.ro.

Până la pandemia de coronavirus, foarte puţini oameni aveau în casă un pulsoximetru. În vremuri „normale”, de el aveau nevoie acasă doar câteva categorii de bolnavi: cei cu insuficienţă respiratorie cronică provocată de boli pulmonare precum BPOC sever (bronhopneumopatia obstructivă cronică), fibroză pulmonară, apnee în somn, bronşiectazii şi, rar, în astm (sever, care nu răspunde la tratament), a explicat conf. dr. Irina Strâmbu, medic primar pneumolog şi şef de secţie la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti. În COVID-19, el se foloseşte pentru a depista insuficienţa respiratorie cauzată de pneumonie, complicaţia cea mai frecventă dată de noul virus.

Ce este un pulsoximetru
Pulsoximetrul este un dispozitiv care arată ca un clips, prevăzut cu un ecran. El se ataşează pe un deget sau pe lobul urechii (la copii, mai ales) şi emite lumină vizibilă roşie şi infraroşie pentru examinarea hemoglobinei din vasele capilare. Hemoglobina este componenta principală a celulelor roşii din sânge şi are rolul de a transporta oxigenul şi dioxidul de carbon.

Saturaţia normală a oxigenului în sânge
Pentru o persoană fără probleme de sănătate, saturaţia de oxigen măsurată cu pulsoximetrul ar trebui să se situeze între 95% şi 100%. Sunt considerate alarmante valorile mai mici de 90-92%. „Acestea nu sunt, însă, valori absolute, ci orientative. Ele sunt utile mai degrabă pentru monitorizarea funcţiei pulmonare, făcând o comparaţie cu valorile anterioare ale aceluiaşi pacient. În practică, saturaţia de oxigen variază în funcţie de vârstă. Oamenii cu vârsta peste 75 de ani au o saturaţie normală de 95%. Oamenii tineri au, de obicei, între 97% şi 99%”, spune medicul pneumolog Irina Strâmbu.

Orice saturaţie mai mare de 92% este considerată acceptabilă. O valoare mai mică de atât necesită investigaţii. Pe de altă parte, în cazul unui tânăr, o saturaţie de oxigen de 92%-93% este un semnal de alarmă, mai spune specialistul.

Valorile mici ale saturaţiei de oxigen semnalează ceea ce medicii numesc hipoxemie, iar cauzele ei pot fi multe: anemia, astmul, pneumonia, emfizemul pulmonar, BPOC, bolile cardiace congenitale, pneumotoraxul (acumularea de aer în spaţiul dintre plămâni şi peretele toracic), embolismul pulmonar (cheag de sânge care blochează arterele pulmonare), fibroza pulmonară şi apneea în somn.

Stirea anterioara

Tragic! Un bărbat de 70 ani și-a pierdut viața într-un incendiu care i-a cuprins locuința

Stirea Urmatoare

Pompierii solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.