Horoscop 22 noiembrie - 21 decembrie: Se anunță noi începuturi și schimbări pe plan financiar
Planta care combate constipația dar și diareea
Rubarba este o planta medicinala si alimentara originara din China, care trateaza aproape orice boala legata de digestie. Originara din nord-vestul Chinei, rubarba sau reventul (Rheum Officinale) este folosita de secole în medicina populara a acestei tari.
Rubarba a patruns apoi peste tot în lume, fiind folosita astazi în gastronomie si medicina naturista. Este recunoscut faptul ca rubarba are nu doar o actiune asupra sistemului digestiv, ci influenteaza direct eliminarea bilei în timpul digestiei, fiind considerata din aceasta cauza un stimulent hepatic. Calitatile rubarbei sunt vizibile înca din momentul în care începe digestia, în cavitatea bucala. Stimuleaza secretia salivara si, odata ajunsa în stomac, stimuleaza producerea de suc gastric si, implicit, absorbtia intestinala.
Planta contine substante active, cum ar fi: antrachinone, tanin, oxalat de calciu, rezine, minerale, acid folic. Este folosita ca laxativ, antiinflamator si homeostatic, în tratamentul constipatiei, diareei, hemoragiilor gastro-intestinale, hepatitei de tip A, conjunctivitelor si dereglarilor menstruale. De asemenea, este folosita pentru uz extern, în tratamentul arsurilor si bolilor de piele, din cauza efectului astringent si antibacterian. Preparatele medicinale pe baza de rubarba sunt pulberea de radacina, extractul, tinctura, ceaiul. Ceaiul se obtine dintr-o lingurita de planta pulbere la o cana cu apa, lasata timp de zece minute si apoi strecurata. Pentru o buna functionare a sistemului digestiv, se consuma doua cesti din acest ceai în fiecare seara, înainte de culcare. Din cauza efectului diuretic, se recomanda folosirea ceaiului pentru pietre la rinichi, nefropatie diabetica si insuficienta renala.
Decoctul se obtine din 0,5 grame de planta uscata si se foloseste pentru tratarea diareei. Daca se utilizeaza trei grame de planta uscata, se obtine un remediu eficient în constipatia cronica si crampele abdominale specifice sindromului premenstrual. Tinctura are efecte astringente, fiind recomandata în diaree, cu conditia sa nu fie depasita doza zilnica de cinci-zece picaturi. O doza mai mare de un mililitru stimuleaza, în schimb, ficatul si are efect usor laxativ. Se folosesc doze de 0,5 millitri, care se maresc, treptat, pana la doi mililitri, pentru prevenirea colicilor abdominale. Poate fi folosita în amestec cu tinctura de fenicul sau menta. Se evita folosirea rubarbei pe timpul sarcinii, fiind un puternic purgativ. Din cauza continutului în oxalati, se foloseste în tratamentul homeopatic al gutei si artritelor. Nu folositi frunzele în alimentatie, ci doar tijele acestora, pentru ca oxalatul este o otrava puternica. Ne se foloseste, de asemenea, la pacientii cu afectiuni cronice digestive, cum ar fi Boala Crohn, ulcerul gastric sau duodenal.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.