Primele semne care te anunță că e posibil să ai Giardia

Primele semne care te anunță că e posibil să ai Giardia

Giardioza este o infectie a intestinului subtire produsa de Giardia lamblia. Se estimeaza ca 20% din populatia globului este infectata cronic cu acest parazit.

Boala se poate transmite prin simpla atingere de la omul bolnav la cel sanatos, prin intermediul mainilor murdare duse la gura, prin consumarea de fructe sau legume nespalate sau de apa infestata (de la robinet, din lacuri, etc.). Cand este înghitit, acizii din stomac „activeaza“ chistul în care se afla parazitul si acesta este eliberat. Este necesara înghitirea a cel putin zece chisturi pentru a se produce îmbolnavirea. Copiii sunt de trei ori mai expusi îmbolnavirii decat adultii.

Simptomele giardiozei sunt diareea (în mai mult de 60% din cazuri) si durerile abdominale (crampe). Alte manifestari sunt balonarea, greata, starea generala de rau si oboseala, bolnavul pierzand din greutate. Copilul cu forma cronica de boala nu se dezvolta.

Tratamentul clasic consta în administrarea de Metronidazol (Flagyl) timp de cinci-zece zile. Distruge parazitul în 85% din cazuri, dar este de multe ori cauza unor reactii gastrointestinale adverse cum ar fi greata, ameteli sau dureri de cap. În ciuda eficientei sale, medicamentul nu este recomandat în SUA pentru tratamentul giardiozei. Furazolidonul este aproape la fel de eficient si se foloseste în cure de sapte-zece zile.

Alte medicamente foarte eficiente (în 90% din cazuri) sunt Tinidazolul (Fasigyn), care poate fi administrat în doza unica, si Quinacrine. Daca tratamentul nu îsi dovedeste eficacitatea, se administreaza cate doua sau trei medicamente diferite consecutiv. Acestea pot fi însa destul de periculoase pentru copii.

Probioticele (tulpini de bacterii saprofite care se gasesc în mod natural în unele iaurturi) pot sa creasca raspunsul imun al organismului si sa contribuie la vindecare. Suplimente de aceste bacterii se pot gasi si sub forma de pudra. Iata un amestec care se poate administra copiilor: un sfert de lingurita de Lactobacillus acidophilus combinata cu un sfert de lingurita de pulbere Bifidobacteria, amestecate într-un pahar de apa, de trei ori pe zi. Ozonarea apei este considerata în SUA o metoda mai eficienta de distrugere a parazitului si a oualor acestuia decat clorinarea ei. Apa tratata cu ozon este folosita si ca tratament intern. Bolnavul consuma patru pahare de apa ozonata pe zi, timp de zece zile, urmate de o perioada de sapte zile fara tratament. Acest ciclu este repetat o data.

În perioada tratamentului este bine sa fie evitate alimentele bogate în grasimi, lactoza (lactate) sau zahar rafinat, nutrienti folositi si de parazit. Regimul alimentar bogat în fibre joaca un rol foarte important în vindecare, pentru ca împiedica fixarea parazitului de mucoasa intestinala. Recomandarea de evitare a lactatelor nu se refera si la iaurt. Iaurtul contine mult mai putina lactoza, ceea ce grabeste vindecarea, ducand implicit si la înlaturarea simptomelor de diaree si a balonarii, produse de giardia. Reducerea aportului de grasime din alimentatie face sa dispara greata si diareea. Grasimea este principalul stimulator al eliberarii acizilor biliari în lumenul intestinal, proces de care depinde Giardia trophozoites pentru a putea supravietui în intestinul subtire.

Stirea anterioara

Două mașini s-au ciocnit la Tudora! Un tânăr a fost rănit

Stirea Urmatoare

Copil plecat cu colindul găsit de jandarmi după ce s-a rătăcit în Ajun

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.