Sinuzita se tratează la medic!
Automedicaţia. Întreruperea tratamentului indicat de medicul specialist. Iată cele două greşeli ce pot contribui la transformarea unei sinuzite acute în una cronică, atrage atenţia profesorul doctor Dorin Sarafoleanu.
Sinuzita este o boală inflamatorie localizată la nivelul mucoasei sinusurilor craniene. Denumirea sinusurilor corespunde oaselor în care se află: sinusul maxilar, frontal, etmoidal şi sfenoidal. În cazul infecţiilor virale ori bacteriene manifestate la nivelul mucoasei nazale orificiile sinusurilor se pot astupa şi secretiile sinusale nu mai sunt eliminate. Acestea se acumulează creând condiţii propice dezvoltării unor microorganisme, cu apariţia infecţiei şi puroiului. Clinic, pacientul simte colecţiile purulente de la nivelul sinusurilor ca o senzaţie de presiune la nivelul feţei. Profesorul doctor Dorin Sarafoleanu spune că sunt sinuzite acute şi cronice, în funcţie de modul în care evoluează.
Sinuzita debutează cu înfundarea nasului
Primul simptom al sinuzitei acute este infundarea nasului, care dacă nu dispare în cinci-şapte zile, se accentuează prin apariţia în nas a secreţiilor purulente, abundente, urât mirositoare, însoţite uneori, când suflăm nasul, de firişoare de sânge. Pacientul are dureri la nivelul frunţii şi sub orbite, senzaţia de cap greu, stare generală alterată. El este apatic, obosit şi poate face mici stări febrile. Se impune consultarea medicului, deoarece tratamentul sinuzitei presupune anumite reguli. Sinuzita acută trebuie tratată cu un anumit antibiotic, iar tratamentul se efectuează 10-12 zile. La acest medicament se adaugă dezinfectante nazofaringiene şi antiinflamatoare nesteroidiene.
Dacă tratamentul este incomplet, sinuzita acută se transformă în sinuzita subacută, recurentă şi de aici, de cele mai multe ori, în sinuzită cronică. Potrivit profesorului doctor Dorin Sarafoleanu, la evoluţia negativă a bolii contribuie în foarte mare măsură obiceiul greşit al bolnavilor de a recurge la automedicaţie. Astfel, pacientul ia câteva zile antibiotice şi pentru că semnele se amelioreaze, el crede că s-a vindecat şi întrerupe tratamentul, favorizând cronicizarea bolii. Sinuzita recurentă se trateaza între 14 şi 18 zile cu antibiotic, existând şansa de a se vindeca. Sinuzita cronică are nevoie de 22 până la 24 de zile de tratament cu antibiotic. Dacă pacienţii se prezintă la medic de la primul puseu de sinuzită, tratamentul este mai scurt, mai uşor şi mai ieftin. Sursa: jurnalul.ro
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.