Temperatura pe care trebuie să o ai în dormitor când dormi. Câte grade trebuie să fie seara

Temperatura pe care trebuie să o ai în dormitor când dormi. Câte grade trebuie să fie seara

Temperatura din dormitor este direct responsabilă de calitatea somnului și de felul în care te trezești dimineața. Studiile arată că este importantă temperatura din casă pentru confort, cu atât mai mult temperatura din dormitor, care trebuie să îți confere premisele unui somn odihnitor.

Rolul temperaturii ambientale asupra calitatății vieții
Atingerea unei temperaturi ambientale optime în spațiul de locuit este un aspect foarte important de care poate depinde chiar calitatea vieții. Astfel, specialiștii spun că, cu cât într-o cameră este mai cald, cu atât îți este mai greu ca într-un astfel de spațiu să te poți concentra.

Dacă însă în cameră este mult prea răcoare, aerul rece poate să transporte mai puțini vapori de condens pe mobilă, pereți și ferestre, formând habitatul ideal pentru ca sporii de mucegai să înflorească, lucru dăunător pentru sănătate.

Astfel, trebuie să știi că temperatura optimă din casă variază în funcție de sezon și de zona în care este situată locuința. Iarna, se recomandă ca temperatura ideală în casă să fie 21°C, iar vara, aproximativ 20°C.

Temperaturile ideale pentru fiecare cameră:
Living: 20-22°C
Dormitor: 16-19°C
Bucătărie: 18-20°C
Baie: 22-24°C
Hol: 15-18°C
Cămară: 15-18°C
Bibliotecă: 20-22°C.

Valori de temperatură mai scăzute, când te pregătești de somn
Valorile prezentate sunt considerate cele standard pentru persoanele care sunt acasă și active, însă ele ar trebui reduse când casa este goală sau când te pregătești de somn.

Astfel, experții în somn susțin că încăperile răcoroase au un impact pozitiv asupra unei nopți de odihnă deplină. Prin urmare, ei recomandă setarea termostatului undeva între 16-22 grade Celsius. Pentru copii și sugari, temperatura ideală a camerei în timpul somnului ar trebui să fie cuprinsă între 16-24°C.

Explicația
Explicația este că astfel de temperaturi mai scăzute sunt necesare întrucât este modul n care organismul reacționează când simte nevoia de repaus. Când este timpul pentru somn, organismul inițiază procesul prin reducerea temperaturii corpului cu câteva grade, o reacție biologică esențială pentru relaxare.

De altfel, cercetările susțin că temperaturile inadecvate ale spațiului de dormit joacă un rol primordial în provocarea insomniei. Reține deci că, atunci când stai în pat, temperatura corpului scade pentru a iniția somnul. În dormitor, valori de temperatură cuprinse între 16-19 grade Celsius vor ajuta la facilitarea somnului. Pe timpul zilei, temperaturile ideale din dormitor sunt de 20-22°C.

Așadar, ai grijă la temperatura pe care o ai în casă și reține că ea este afectată de factori precum umiditatea din atmosferă deoarece aerul umed reține căldura mai eficient decât cel uscat. Pentru a se încadra în norme, umezeala interioară trebuie menținută între 30% și 60%.

Stirea anterioara

CJ Botoșani s-a alăturat campaniei „Împreună oprim hepatita - Hai la doctor!” - Live(RO)2-Est - FOTO

Stirea Urmatoare

Horoscopul săptămânii 23 - 29 decembrie: Gemenii sunt creativi, pentru Pesti se deschide un nou capitol financiar

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.