Tonul la conservă, în cantitate mare, duce la grave probleme de sănătate. Descoperă porția săptămânală pentru un consum sigur

Tonul la conservă, în cantitate mare, duce la grave probleme de sănătate. Descoperă porția săptămânală pentru un consum sigur

Tonul la conserva este un aliment convenabil si versatil, putand fi introdus cu usurinta in salate, paste, sosuri. Desi are cateva calitati nutritive de necontestat, el nu trebuie consumat in exces. Principala temere este intoxicatia cu mercur. Care sunt semnele intoxicatiei cu mercur descoperiti in randurile de mai jos. De asemenea veti afla si care este cantitatea maxima considerata sigura pentru un consum saptamanal de ton la conserva.
 
Delicios si destul de ieftin, tonul la conserva poate fi incorporat cu usurinta in dieta noastra. Fiind un peste gras, tonul este bogat in proteine de calitate, acizi grasi omega 3. De asemenea, contine si vitamine din grupul B, vitaminele A si D, dar si minerale precum calciu, seleniu, fosfor.

Desi tonul in ulei este mai gustos, nutritionistii il recomanda pe cel in suc propriu. Asta pentru ca se retin mai bine acizii omega 3. In schimb, in tonul la conserva in ulei, acizii omega 3 se dilueaza in ulei. Acizii grasi omega 3 sunt benefici sanatatii inimii si creierului, ajuta la scaderea inflamatiei.

Tonul la conserva si pericolul intoxicatiei cu mercur
In ciuda beneficiilor, tonul la conserva starneste motive de ingrijorare din cauza mercurului care se poate acumula in acest peste. Mercurul care ajunge in peste este rezultatul poluarii mediului. Mercurul isi gaseste drumul in oceane, unde este absorbit de bacterii si transformat in metilmercur. Mercurul este absorbit sub forma de metil mercur de catre alge la inceputul lanţului trofic. Aceste alge sunt apoi consumate de pesti si alte organisme din etajul superior al lantului trofic.

Pestii absorb eficient mercurul dar il excreta foarte lent, intrucat metil mercurul nu este solubil. Astfel il acumuleaza, in principal in organe si tesutul muscular. Sunt mai multe specii de ton, care la maturitate ating greutati cuprinse intre 2 si 600 de kilograme. Cu cat pestele este mai mare cu atat a acumulat mai mult metil mercur. Iar cand mancam peste, consumam si mercurul din el.

Cat mercur se poate acumula in ton
Paul Drevnik, asistent de cercetare la Universitatea Michigan constatand ca in ultimii 50 de ani nivelul acestui metal greu a crescut de aproximativ 6 ori in tonul cu aripioare galbene. O portie de ton light care cantareste aprox. 150 g contine 18 micrograme de metilmercur. Intr-o portie de 150 g de albacore putem regasi 49,53 micrograme de metilmercur. Cea mai mare cantitate de metilmercur o gasim in 150 g de ton steak – aproximativ 97,49 micrograme.

Agentia pentru Protectia Mediului SUA a stabilit ca fiind sigura o ingestie zilnica de mercur de 0,1micrograme/ kg corp. Este o valorea considerata sigura pentru toate categoriile de persoane, inclusiv mamele insarcinate. CDC a reglementat aceasta limita a sigurantei la 0,3 micrograme de mercur/ kg. Astfel, o persoana care cantareste in medie 60 kg ar trebui sa nu ingere mai mult de 18 micrograme de metilmercur in fiecare zi. Niciun brand de conserve ton nu specifica pe eticheta cate micrograme de metilmercur se regasesc intr-o singura cutie. Acest lucru ar trebui sa ne dea de gandit.

Ce se intampla daca mananci prea mult ton?
Organismul poate elimina mercurul in doze mici, insa in doze mai mari, metalul poate interfera cu creierul si sistemul nervos. Primele semne de intoxicatie cu mercur includ amorteala la nivelul degetelor, dar si o coordonare deficitara. La adulti, intoxicatia cu mercur poate afecta fertilitatea, tensiunea, poate provoca pierderi de memorie, tremur si pierderea vederii.

Intoxicatia cu mercur pe termen lung iti poate afecta memoria, abilitatea de a invata, poate provoca defecte congenitale. In cele mai grave cazuri, expunerea la mercur poate provoca probleme renale, insuficienta respiratorie si deces. Leziunile cauzate de mercur sunt mai grave la un creier tanar, in dezvoltare. Acesta este motivul pentru care copiii trebuie sa evite sau sa consume foarte putin din tonul la conserva.

Mercurul nu ne afecteaza pe toti in egala masura. Potrivit Discover Magazine, unele persoane au o mutatie genetica care le permite sa expulzeze rapid mercurul din organism. Altele au o mutatie care ii face sa retina mai usor mercurul, ceea ce creste riscul de intoxicatie.

Tonul la conserva: cat putem manca fara sa ne punem sanatatea in pericol
Surse diferite nu sunt de acord complet cu privire la cantitatea „sigura” de peste. De exemplu, Agentia pentru Protectia Mediului SUA recomanda ca cineva care cantareste mai mult de 75 de kg sa nu manance mai mult de o conserva de ton albacore pe saptamana. FDA este mai stricta. Sugereaza nu mai mult de o conserva la 9 zile. Avand in vedere aceste recomandari diferite, cel mai bine este sa limitati tonul la conserva. Dar nu-l excludeti total pentru calitatile nutritive prezentate mai sus.

Consumul conservelor de ton nu este recomandat copiilor care sufera de alergii sau de intoleranta la histamina. Asta pentru ca poate contine cantitati ridicate de histamina. In organismul uman aceasta are rol de neurotransmitator si mediator chimic al inflamatiei. Histamina in exces poate fi responsabila de reactii alergice si de sindromul scombroid.

Stirea anterioara

Câteva trucuri pentru a scăpa rapid de herpes

Stirea Urmatoare

Urșii de la Comaneşti și de la Roșcani vin la Ungureni şi Săveni

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.