Veste bombă despre cardul de sănătate. Ce a decis Guvernul
Utilizarea fără drept a cardului de sănătate devine infracțiune începând de miercuri, a decis Executivul României printr-o Ordonanță de urgență adoptată în ședința de Guvern. Practic, pacienții și asigurații nu mai au voie să-și înstrăineze temporar cardul către furnizorii de servicii medicale.
Guvernul a adoptat azi o ordonanță de urgență pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care utilizarea fără drept a cardului de sănătate devine infracțiune.
„Avem o ordonanță de urgență astăzi pentru a modifica Legea 95 în sensul alinierii prevederilor legii cu prevederile noului Cod fiscal. În același timp, reglementăm utilizarea cardului de sănătate și definim faptul că utilizarea fără drept a cardului de sănătate constituie acum infracțiune", a declarat Bodog la începutul ședinței de Guvern.
În Ordonanța pusă în dezbatere pe site-ul ministerului Sănătății în data de 16 noiembrie se precizează ce anume va deveni infracţiune şi se va pedepsi conform prevederilor din Codul penal: reţinerea la nivelul furnizorilor de servicii medicale a unui card de sănătate și utilizarea fără drept de către aceștia.
Potrivit Notei de fundamentare a ordonanței, "se reglementează în mod expres faptul că, cardul naţional este un card electronic, personal și netransmisibil, iar reţinerea la nivelul furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale a cardurilor naţionale și/sau utilizarea de către aceștia fără drept, în scopul raportării și validării unor servicii medicale/medicamente/dispozitive medicale constituie infracţiune şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal".
Scopul acestei reglementări este de a preîntâmpina utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate în altă modalitate decât cea prevăzută de lege de către furnizorii de servicii medicale, medicamente sau dispozitive medicale.
„În prezent, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate există situații în care cardurile naționale de asigurări sociale de sănătate au fost utilizate cu încălcarea dispozițiilor legale de către furnizorii de servicii medicale, medicamente sau dispozitive medicale aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate", se arată în documentul oficial.
Persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă primirea cardului naţional pot dovedi calitatea de asigurat cu adeverinţa de asigurat cu o valabilitate de 3 luni.
Potrivit Legii 95/2006, dispozitivele medicale "se comercializează, distribuie, instalează sau se întreţin, pentru a fi utilizate în conformitate cu scopul propus, numai de către persoanele fizice sau juridice pentru care s-a emis avizul prevăzut". Orice abatere de la această prevedere se sancționează cu amenzi între 50.000 și 100 de mii de lei.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.