ZILE LIBERE plătite pentru părinţi: Află procedura de decontare a indemnizaţiilor, aplicabilă de astăzi

ZILE LIBERE plătite pentru părinţi: Află procedura de decontare a indemnizaţiilor, aplicabilă de astăzi

Procedura pentru decontarea indemnizațiilor acordate părinților ce stau acasă cu copiii, din toamna aceasta, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului 147/2020, se aplică de azi. Procedura este, în esență, la fel cu cea stabilită pentru liberele date părinților în baza Legii 19/2020. Firmele o să suporte inițial costurile, o să achite la stat taxele aferente și abia apoi o să solicite decontarea la stat a indemnizațiilor brute.

De astăzi, părinții copiilor care au sub 12 ani și nu pot merge la școală sau la grădiniță din cauză că unitățile au activitatea limitată sau suspendată în contextul epidemiei de coronavirus, pot cere să stea acasă cu cei mici, în baza OUG 147/2020 - zile libere plătite.

Guvernul plăteşte 75% din salariu pentru scenariu roşu 
Întocmai ca în baza Legii 19/2020, părinții care stau acasă au dreptul la o indemnizație brută de 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (adică maximum 4.072 de lei). 

Indemnizația o suportă inițial angajatorul părintelui salariat, iar apoi cere banii de la stat în sistem decont. Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă a publicat vineri în Monitorul Oficial Ordinul 593/2020, care conține procedura de decontare și care se aplică de azi. Însă oricum decontările se cer de pe o lună pe alta, astfel că abia în octombrie se vor putea cere decontări pentru liberele plătite din septembrie.

Conform noului ordin, angajatorii vor depune la agențiile de muncă o cerere care trebuie datată și semnată neapărat de reprezentantul legal (acesta a fost în primăvară un motiv de respingere a solicitărilor în baza Legii 19/2020 - faptul că documentul era semnat de altă persoană în afară de reprezentantul legal).

Cererea de decontare va trebui însoțită de:
lista angajaților care au beneficiat de zilele libere, precum și indemnizația acordată pe această perioadă;
copii de pe statele de plată și pontajele din care să reiasă acordarea indemnizației pentru fiecare zi liberă;
declarația pe propria răspundere a reprezentantului legal al angajatorului prin care se atestă că lista prevăzută mai sus conține persoanele care îndeplinesc condițiile reglementate de OUG 147/2020;
dovada plății taxelor aferente indemnizației pentru liberele plătite (impozit pe venit, contribuții pentru pensii, sănătate și muncă).
Documentația de decontare se va transmite în maximum 30 de zile de la plata taxelor aferente indemnizațiilor pentru liberele plătite ale părinților, fie online (prin aici.gov.ro), în fie în format tipărit. Apoi, decontarea se face, prin virament în conturile bancare ale angajatorilor, în 15 zile de la depunerea documentelor necesare de către angajator.

Așadar, similar mecanismului din Legea 19/2020, firmele vor plăti mai întâi indemnizațiile și taxele aferente și abia apoi vor cere banii înapoi de la stat.

Recent au fost oficializate și documentele pe care părinții le prezintă propriilor angajatori ca să ceară aceste zile libere - detalii, aici. 

Important! Diferența majoră față de liberele plătite acordate în baza Legii 19/2020 este că indemnizațiile date în baza OUG 147/2020 vor fi recuperate integral de angajatori de la stat. Legea 19/2020 permite recuperarea numai a indemnizației nete plătite părintelui, nu și a taxelor aferente.

Stirea anterioara

Documente false cumpărate cu 150 de euro prezentate la control descoperite de poliţiştii de frontieră botoșăneni

Stirea Urmatoare

Rezultate EXIT POLL Alegerile Prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu și Elena Lasconi vor intra în turul al doilea

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.