Șofer băut amendat cu 2000 de lei pentru că nu a oprit la semnalul poliției și este cercetat penal
Măsuri pentru identificarea şi vaccinarea ROR a copiilor din judeţul Botoșani - FOTO
În contextul epidemiei de rujeolă aflată în evoluţie la nivel naţional, Direcţia de Sănătate Publică a solicitat sprijinul Instituţiei Prefectului- Judeţul Botoşani pentru a găsi soluţii în sensul identificării şi vaccinării copiilor care nu au primit cele două doze obligatorii de vaccin.
Astfel, astăzi, subprefectul Daniela Lozneanu a prezidat o primă şedinţă în care la aceeaşi masă s-au regăsit reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, ai Casei de Asigurări de Sănătate, ai Colegiului Medicilor Botoşani, ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ai Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanei a judeţului Botoşani.
Teodor Ferariu, directorul DSP, le-a prezentat participanţilor situaţia îmbolnăvirilor de rujeolă de la debutul epidemiei. Potrivit oficialului, în judeţ s-au înregistrat 212 cazuri de îmbolnăvire, din care într-un caz s-a produs decesul unui copil de 11 luni. „Am ajuns în această situaţie din cauza neidentificării copiilor pentru vaccinare, mobilitatea familiilor din judeţ la care se adaugă refuzul vaccinării. Din acest motiv avem nevoie de ajutor pentru a-i găsi pe copii, astfel încât să primească dozele de ROR care să le salveze viaţa”, a spus directorul DSP.
Epidemiologul şef al judeţului, medicul Irina Alecu, de la Direcţia de Sănătate Publică, a declarat că din cele 212 îmbolnăviri, 109 cazuri s-au înregistrat la copii peste 10 ani, or programul de vaccinare acoperă contingentele de copii de până în 10 ani. „Am avut un singur caz la un bebeluş de 5 luni, dar care nu era din judeţ, deşi mama apărea ca având domiciliul într-o comună de la noi. În schimb, am avut şi 60 de cazuri de rujeolă la adulţi. Unii dintre ei s-au declarat a fi din municipiul Botoşani însă în urma anchetelor epidemiologice, i-am depistat ca fiind înregistraţi la medici de familie din comune îndepărtate de Botoşani”, a spus medicul Irina Alecu.
În urma discuţiilor, s-au evidenţiat două aspecte, unul dintre ele fiind acela că în cazul în care medicii de la DSP şi medicii de familie nu reuşesc să identifice pe raza judeţului o familie cu copii aflaţi în ecranul de vaccinare, să apeleze la Inspectoratul Judeţean de Poliţie pentru găsirea lor. Al doilea aspect- pentru comunităţile din ANL Cişmea, Parcul Tineretului şi Centrul Vechi, se analizează posibilitatea de a se pune la dispoziţie mijloace de transport cu care copiii însoţiţi de părinţi să fie transportaţi la cabinetele medicilor de familie pentru vaccinare.
„Voi lua legătura cu primarii din comunităţile în care sunt copii neidentificaţi pentru a oferi sprijin în acest sens şi voi avea discuţii cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar pentru a ne pune la dispoziţie, în măsura posibilităţilor, microbuzele şcolare pentru transportul copiilor. Este o situaţie de risc, trebuie să o tratăm ca atare”, a declarat subprefectul Daniela Lozneanu.
Următoarea şedinţă tehnică va avea loc la sfârşitul lunii august, când se vor analiza demersurile ce vor fi făcute până atunci şi ce trebuie făcut în continuare.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.