Modern Calor: Prețul energiei termice furnizată din sistem centralizat la Botoșani este unul dintre cele mai mici din țară
Termoficarea centralizată este unul dintre cele mai sigure sisteme de încălzire, posibilitatea producerii unui accident cu consecințe grave pentru familia beneficiarului fiind practic inexistentă.
Nu același lucru putem spune despre încălzirea pe gaz, unde riscurile sunt evidente și evenimentele tragice, care se petrec adesea, confirmă acest lucru.
O nouă explozie din cauza unei acumulări de gaz într-un bloc de locuințe a avut loc joi, 26 ianuarie 2017, la Cluj, trei apartamente fiind distruse și o persoană rănită grav.
Un alt avantaj oferit de încălzirea centralizată, cel puțin în municipiul Botoșani, este prețul accesibil al acesteia. Pentru consumatorii casnici acesta a scăzut în ultimi opt ani, în mai multe tranșe, de la 187, 86 lei/Gcal (TVA inclusiv) la 164 lei/Gcal, (TVA inclusiv) în acest moment. Aceste scăderi de preț la energia termică au survenit în contextul în care, ca să dăm doar două exemple, din 2007 pâna acum, prețul la benzină aproape s-a dublat (de la 3,38 lei/l la 5,00 lei/l), iar cel al gazelor naturale, pentru consumatorii casnici, aproape s-a triplat (de la 42,83 lei/Mwh la 122,84 lei/Mwh), iar inflația medie anuală în toată această perioadă a fost de 4,95%/an.
Menționăm că prețul de facturare a energiei termice către populație este stabilit prin hotărâre a Consiliului Local Municipal Botoșani.
Dovada celor afirmate mai sus se regăsește în:
- HCL. nr. 410/31.10.2006 - 187, 86 lei/Gcal;
- HCL nr. 534/18.12.2008 - 183,5 lei/Gcal;
- HCL nr. 118/29.04.2011 - 180 lei/Gcal;
- HCL nr. 275/30.09.2013 - 170 lei/Gcal.
- HCL nr. 377/21.12.2015 - 164 lei/Gcal
Totodată, trebuie să menționăm că, doar în ultimi șase ani, valoarea subvenției la energia termică furnizată populației a scăzut și aceasta la jumătate.
Prețul de facturare a energiei termice rămâne deocamdată la același nivel, reducerea de TVA de la 20% la 19% având impact doar asupra valorii subvenției alocate din bugetul local, cuantumul acesteia urmând a se micșora cu aproximativ 185 000 lei anual.
Reamintim că, în Municipiul Botoșani, prețul energiei termice pentru populație, furnizată din sistem centralizat, este unul dintre cele mai mici din țară, fapt datorat investițiilor făcute de municipalitate în sistemul de producere și distribuție.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.