Suspiciunea că atraxul de la Manoleasa s-a transmis la om, confirmată. Păşunatul și colectarea laptelui din zonă interzise - FOTO
În această dimineaţă, prefectul Dan Şlincu a coordonat o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), în format restrâns, la Flondora, în comuna Manoleasa, zonă în care s-a identificat îmbolnăvire de antrax atât la om cât şi la animal.
La şedinţă au participat reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ), Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) şi Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF).
Ca invitaţi au participat primarul comunei, Cristinel Aroşculesei, medicul de familie şi cel veterinar dar şi mai mulţi locuitori din Flondora.
În cadrul şedinţei s-au comunicat mai multe măsuri, printre care amplasarea unui cort al ISU în apropierea păşunii, care va servi ca un centru de permanenţă pentru autorităţile implicate în gestionarea situaţiei şi de informare pentru locuitori.
Poliţiştii au amplasat două filtre pe zonele Avrămeni – Flondora şi Ştefăneşti – Flondora dar şi patru echipe mixte, formate din reprezentanţi IJJ şi IJP, care vor monitoriza zona din Manoleasa şi vor funcţiona în trei schimburi.
Autorităţilor prezente la şedinţă li s-a indicat locul în care a fost îngropat cadavrul conform procedurilor iar Minodora Vasiliu, directorul DSVSA, a specificat că până sâmbătă noapte se vor menţine în vigoare măsurile de interdicţie impuse privind păşunatul dar şi colectarea laptelui. În acest sens, atât medicul veterinar din Manoleasa cât şi primarul comunei au dat asigurări că se vor ocupa ca aceste măsuri să fie respectate cu stricteţe de către cetăţeni, chiar dacă au generat nemulţumiri în rândul acestora.
În acest sens, prefectul Dan Şlincu a făcut un apel la înţelegere şi calm, cetăţenii înţelegând riscurile la care se supun în caz contrar. Mai mult, reprezentantul guvernului în teritoriu a luat legătura şi cu soţia bărbatului diagnosticat cu antrax, aceasta menţionând că nu şi-a dat seama că bovina sacrificată ar fi fost bolnavă pentru că a fost vaccinată.
Între timp au fost transmise şi rezultatele de la Institutul Cantacuzino, care au confirmat diagnosticul bărbatului. În cazul tinerei încă nu s-a formulat un răspuns.
Prefectul judeţului a luat decizia organizării şedinţelor de CJSU în format restrâns, în fiecare zi, până la sfârşitul săptămânii iar şeful DSVSA a făcut apel la cetăţeni să comunice imediat medicului veterinar în cazul în care constată schimbări de comportament la animalele pe care le deţin.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.