Urșii de la Comaneşti și de la Roșcani vin la Ungureni şi Săveni
Când se fac mucenicii! Ziua în care se deschid porțile Raiului și se împarte pentru sufletul celor adormiți
În fiecare an, gospodinele din întreaga țară respectă tradiția și se străduiesc să prepare cei mai gustoși mucenici, pentru a-i avea pe masă în ziua în care se spune, potrivit credinței populare, că se deschid porțile Raiului.
Mucenicii reprezintă un preparat tradițional românesc, fiind realizați din aluat și modelați diferit în funcție de fiecare zonă a țării.
Cele mai cunoscute rețete se referă la mucenicii muntenești și moldovenești.
Mucenicii muntenești se fac dintr-un aluat simplu, de post, fiind modelați în forma cifrei 8 și apoi fierți în apă cu zahăr.
Pe de altă parte, mucenicii moldovenești se prepară dintr-un aluat care include ouă, lapte și unt, fiind copți în cuptor și unși apoi cu miere, peste care se presară nucă.
„Taci și înghite”, deliciul românesc care a înnebunit internetul. Rețeta pas cu pas
Acest obicei este legat de prăznuirea celor 40 de Mucenici din Sevastia, soldați creștini din Capadocia, aflați în slujba împăratului roman Licinius.
Aceștia au fost martirizați în anul 320, după ce au mărturisit că sunt creștini, fiind supuși la multe chinuri.
Ei au fost ținuți în temniță timp de 8 zile, de aici și forma mucenicilor, apoi bătuți cu pietre și aruncați în apa înghețată a unui lac de la marginea orașului Sevastia.
Pe mal, persecutorii pregătiseră băi calde, pentru cei care declarau că renunță la creștinism.
Se spune că unul dintre cei 40 de Mucenici a ieșit din apă și a declarat că renunță la creștinism, însă a murit imediat după ce a intrat în baia caldă.
Atunci, unul dintre gardieni, pe nume Aglaius, a văzut o lumină puternică și strălucitoare. El a intrat apoi în apa rece a lacului, iar numărul mucenicilor a rămas, astfel, patruzeci.
Când se fac mucenicii?
Mucenicii se pregătesc, în fiecare an, pentru data de 9 martie, ziua în care biserica îi pomenește pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia.
Menirea mucenicilor este aceea de a fi împărțiți, motiv pentru care este important să fie duși în această zi la biserică, pentru a fi sfințiți.
În unele zone ale țării, mucenicii sunt numiți în mod diferit. De exemplu, aceștia mai sunt numiți Sfințișori, Brădoși sau Sfinți.
În ziua Mucenicilor, potrivit credinței populare, se deschid porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși.
Se mai spune că în această zi, toate rugăciunile pentru sufletul celor adormiți sunt ascultate de Dumnezeu.
De asemenea, se spune că ziua mucenicilor încheie sezonul cu vreme capricioasă, lăsând loc zilelor calde de primăvară.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.