Ce comisioane plătiți la cardurile de debit

Ce comisioane plătiți la cardurile de debit

Bancile din Romania au costuri diferite pentru cardurile de debit, fie ca este vorba de emitere sau de comisioane de administrare, de retragere de numerar sau pentru interogarea soldului. Compararea acestora va ajuta sa reduceti mult cheltuielie aferente utilizarii unui card de debit.

Costurile pentru emiterea unui card de debit standard variaza intre 0 si 28 de lei, comisionul de administrare anual – intre 0 si 72 de lei, retragerea de numerar de la bancomatele proprii va costa de la 0 la 0,25% din suma retrasa, iar pentru interogarea soldului la bancomat (ATM)  platiti intre 0 lei si  un euro. O analiza a expertilor portalului financiar FinZoom arata ca, printre bancile care nu taxeaza retragerile de numerar la bancomatele proprii se numara Banca Transilvania si Libra Bank la cardurile standard. Celelalte banci au comisioane zero doar la cardurile de pensii sau de salarii. In cazul ATM-urilor altor banci, comisionul este de 0,5-1%, la care se adauga intre 2,5 lei si 6 lei. Este bine de stiut ca BCR si BRD au cele mai mari comisioane. Pe de alta parte, interogarea soldului la bancomat porneste de la zero lei si ajunge la 50 bani la propriul bancomat al bancii emitente, respectiv un euro (echivalent in valuta contului) la ATM-urile altor banci.

Expertii FinZoom va recomanda sa:

comparati ofertele bancilor in functie de toate comisioanele aferente cardurilor de debit (emitere, tranzactii curente, administrare lunara, anuala, inchidere de card);
retrageti bani pe cat posibil doar de la ATM-urile bancii care v-a emis cardul;
folositi cardurile la cumparaturi, nu la retrageri de numerar. Toate bancile au comision zero la cumparaturile cu cardul.

Iata comisioane de eliberare a numerarului la ATM practicate de principalele banci:

BCR
ATM propriu - 0,25%, minim 0,5 lei
ATM alta banca -  1% + 6 lei

BRD
ATM propriu - 0,2%, minimum 0,9lei
ATM alta banca - 1% +5 lei

Banca Transilvania
ATM propriu - 0
ATM alta banca - 0,5% + 2,5 lei

Unicredit
ATM propriu - 0,2%, minimum 0,5 lei
ATM alta banca - 1% + 2,5 lei, minimum 5 lei

CEC Bank
ATM propriu - 0,1%
ATM alta banca - 0,50 % + 3,50 lei

Raiffeisen Bank
ATM propriu - 0,2%, minimum 0,2 lei
ATM alta banca - 1% + 3 lei

Sursa: stiripesurse.ro

Stirea anterioara

Lovitură dură pentru Andreea Esca: Va fi nevoită să demisioneze

Stirea Urmatoare

Horoscopul anului 2025: Ce schimbări apar și ce mesaje ne transmit astrele în anul care tocmai a început

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.