Două femei din Dorohoi au rămas fără acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu
Diferenţe uriaşe între bugetari. Inegalităţile din Legea Salarizării. Medicii şi profesorii, umiliţi
Medicii şi profesorii vor fi în continuare printre cei mai prost plătiţi bugetari. Asta reiese din draftul legii de salarizare a bugetarilor obţinut de Ziarul Financiar. Un şef de serviciu din administraţia publică va câştiga mai mult decât cel mai bine plătit medic specialist sau profesor de liceu, conform noii grile de salarizare.
De exemplu, cel mai bine plătit medic specialist câştigă cel mult 4.563 de lei brut pe lună. Adică un salariu cu aproape 2 mii de lei mai mic decât al unui şef de serviciu din administraţia publică sau un şef al administraţiei financiare dintr-un oraş. Tot un salariu de 4.563 de lei brut are şi un profesor de liceu de gradul I, cu studii superioare şi cu peste 40 de ani vechime în învăţământ. Un cadru universitar cu aceeaşi vechime poate ajunge la un salariu brut de aproximativ 7.800 de lei pe lună. Această sumă este cu aproape 1.500 de lei mai mică decât cea câştigată de un secretar al judeţului, scrie Ziarul Financiar.
Un şef serviciu din administraţia publică, un şef al administraţiei financiare dintr-un oraş sau un şef adjunct al unui birou vamal va primi un salariu de bază lunar de circa 5.600 de lei.
Cu un astfel de nivel salarial, cel care ocupă o astfel de poziţie câştigă mai mult decât cel mai bine plătit medic specialist (cu gradaţia 5, care va ajunge la un salariu lunar de 4.563 de lei brut pe lună) sau decât un profesor de liceu de gradul I, cu studii superioare, care are peste 40 de ani vechime în învăţământ şi care va avea un salariu brut de maximum 4.563 de lei brut pe lună, arată informaţiile din varianta draft a legii salarizării aflată în lucru la Ministerul Muncii.
Modul în care a fost redactată noua variantă a legii salarizării a stârnit deja unele controverse, având în vedere că, în primul rând, nu mai există coeficienţi pentru calculul salariilor pe diverse funcţii ca înainte, ci valori numerice. În legea salarizării aflată în vigoare în prezent, salariile din sectorul bugetar sunt calculate în funcţie de un coeficient, iar cel mai mic salariu are coeficientul 1, iar cel mai mare salariu din sistemul bugetar are coeficientul 15 (adică 15 x valoarea de bază, stabilită în fiecare an şi care în 2010, la intrarea în vigoare a primei legi a salarizării, era de 600 de lei). Sursa: realitatea.net
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.