România, lovită de o explozie a prețurilor. Ce produse s-au scumpit de la 1 octombrie

România, lovită de o explozie a prețurilor. Ce produse s-au scumpit de la 1 octombrie

Val de scumpiri de la 1 octombrie! Energia electrică se scumpește cu 5%, gazele naturale cu 6%, iar carburanții cu 16 bani pe litru. Și călătoriile cu taxiul vor costa mai mult cu 30 de bani/km.

Gazele se scumpesc cu 6%, iar energia cu 5%. Majorarea vine ca urmare a creșterii spectaculoase a prețurilor la electricitate pe OPCOM, bursa de profil, din această vară. Creșterile de pe bursă vin și ele ca urmare a secetei și caniculei din această vară, care au redus producția de energie hidro și eoliană. Trebuie însă menționat că, furnizorii au cerut majorări de trei ori mai mari, adică de circa 15%.

Prețul carburanților va crește cu încă 16 bani pe litru, asta după ce Guvernul a decis să majoreze accizele cu 10%, în două etape, începând cu 15 septembrie și respectiv 1 octombrie. După această dată, prețul unui litru de benzină sau motorină va depăși pragul psihologic de 5 lei. Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, a argumentat că acciza de 7 eurocenți pe litrul de carburanți se reintroduce deoarece petroliștii nu au scăzut corespunzător prețurile după reducerile de taxe operate de la 1 ianuarie, iar scăderea taxelor nu s-a văzut nici în creșterea colectărilor din impozitul pe profit.

De asemenea, firmele de taximetrie din București vor majora tarifele cu 30 de bani, până la 1,69 lei pe kilometru. Măsura a fost luată după ce serviciile de transport Uber și Taxify au afectat încasările taximetriștilor.

Problema cea mai mare este că aceste produse — energie, gaze și carburanți — sunt folosite în masă și duc la scumpiri în lanț pentru aproape toate produsele și serviciile din economie, întrucât ele influențează atât costurile de producție, cât și segmentul de transport și comercializare.

Spre exemplu, este de așteptat ca alimentele să se scumpească în final cu 5-6%, consideră Dragoș Frumosu, președintele federațiilor sindicale din industria alimentară.

Cine e de vină? Tudose: BNR, uraganele

Pentru toate scumpirile pe care le simt românii în buzunar de vină sunt alții. Pentru creșterea prețului la carburant, uraganele din America. Pentru rate, BNR. Sunt explicațiile date chiar de către premierul Mihai Tudose

„La carburant cred că ați aflat că au fost niște uragane și au influențat prețul barilului pe plan mondial. A crescut prețul la acest tip de energie în toată lumea. În România, mai puțin, dar a crescut", a spus Mihai Tudose. Nici vorbă pentru că Guvernul a reintrodus acciza la carburant.

Deși premierul anunțase că va lua măsuri împotriva companiilor petroliere dacă vor majora prețurile după introducerea supraaccizei, acum Tudose este convins că benzinarii au făcut chiar ieftiniri raportat la creșterea prețului la barilul de petrol:

„Am făcut chiar ieri un calcul cu Ionuț Misa și e aproape inexistent, chiar la un anumit interval eram sub o creștere firească raportat la prețul barilului. Au fost adaugati 16 bani, iar pretul a crescut cu 0,9 bani", a explicat Tudose.

Și pentru creșterea indicelui ROBOR, în funcție de care se calculează ratele în lei, premierul a găsit un vinovat: Banca Nationala a României.

„Cred că colegii noştri, ai românilor sau care ar fi trebuit să fie colegii românilor de la BNR au fost puţin plecaţi de acasă, fiindcă ăsta era rolul BNR - să nu lase să crească şi să nu lase nişte actori să se joace pe această temă", a afirmat premierul, potrivit News.ro.

Întrebat dacă ar trebui să intervină BNR, Mihai Tudose a replicat: "Păi asta face BNR, nu se joacă la modul pozitiv pe această piaţă?".

El a spus că nu a discutat cu guvernatorul Mugur Isărescu, dar că este posibil să aibă o discuţie cu acesta săptămâna viitoare.

Consilierul pe strategie al guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat că orice intervenție a BNR asupra lichidității din piață și implicit a ROBOR-ului ar fi dus la explozia inflației, deci prețurile ar fi crescut și ele:

„BNR nu a plecat de acasă, acolo își face treaba, domnul premier glumește. Poate că premierul știe că sunt momente în care BNR intervine pe piață, dar niciodată nu intervine pentru a schimba natura evenimentelor din piață, pentru că ea e rezultatul multor factori", a explicat Vasilescu.

Spre deosebire de premierul Mihai Tudose, Liviu Dragnea nu a oferit nicio explicaţie pentru viaţa mai scumpă pe care o resimte fiecare roman, în ultima perioadă.

Stirea anterioara

Accident mortal în Italia! O româncă de 29 de ani şi bătrâna pe care o îngrijea, lovite în plin în timp ce traversau strada!

Stirea Urmatoare

Campania „Un cămin sigur pentru copilul tău” – Nu lăsați la îndemâna copiilor vase cu lichid fierbinte

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.