Surse: ANAF merge în control la cofetării pentru a verifica rețetarul

Surse: ANAF merge în control la cofetării pentru a verifica rețetarul

Dulciurile și băuturile cu zahăr au fost taxate mai aspru de stat de la începutul acestui an, iar acum Fiscul vine să colecteze banii. Potrivit unor surse din ANAF, inspectorii vor merge în control și vor cere rețetarul pentru fiecare prăjitură în parte ca să vadă dacă este taxată conform legii.

Prăjiturile, torturile, înghețata dar și alte deserturi care conțin zahăr s-au scumpit, la începutul anului, după ce s-a majorat cota de TVA la 19%. Însă nu toate produsele intră sub taxarea mai aspră, ci doar cele care sunt mai dulci.

Practic, cu cât mâncăm mai mult dulce, cu atât plătim mai mult, iar asta pentru că prețul unui desert variază în funcție de cantitatea de zahăr folosită.

Spre exemplu, dacă la un kilogram de tort se folosesc 100 de grame de zahăr, atunci desertul va fi taxat cu 19%.

Însă, dacă același preparat conține doar 50 de grame de zahăr, atunci va fi mai ieftin pentru că va avea un TVA de 9%.

Au trecut 5 luni de la aplicarea noilor măsuri fiscale, iar inspectorii ANAF sunt pregătiți să meargă în control. Potrivit unor surse, aceștia vor cere rețeta fiecărui desert pentru a vedea dacă este aplicata cota de TVA corespunzătoare.

„Mai nou, vin în control, se legitimează, scot telefonul și încep, pune pe cântar prăjitura, filmează și o dau mai departe.

E o mare prostie, pentru că nu suntem la farmacie. O lingură de ciocolată, o jumătate, o linguriță de ciocolată sau de ce băgăm în produs, nu să stăm la cântar. Deci, ca să fim siguri, am pus pe kilogramul de produs, avem un rețetar care se respectă cu sfințenie și să n-avem probleme am mers ca și preț cu 19%”, spune Marinela Adam - administrator patiserie.

Noile modificări au venit și cu contradicții. Prăjitura luată la pachet a ajuns să coste mai mult decât cea mâncată în cofetarie. 

Un exemplu ar fi amandina, care costă 13 lei dacă este degustată în patiserie, însă luată acasă este mai scumpă cu un leu.

Diferența de preț o face cota de TVA aplicată. Desertul care este consumat în locație este taxat cu un TVA redus de 9%.

„Dacă ați comandat un desert și nu l-ați terminat, restul luați într-o pungă acasă, cât plătiți”, spune Dragoș Doroș - fost șef ANAF.

Pentru că și sucurile s-au scumpit după ce s-a introdus acciza pe zahăr. De exemplu, o sticlă de suc la 2 litri costă acum 10 lei și 50 de bani, cu un leu mai mult decât anul trecut.

Acciza ar trebui să se aplice la toate băuturile dulci, adică și la limonadă, ceai sau cafea. Însă multe localuri încă nu au aplicat noua taxă deoarece se merge pe ideea că zahărul este adăugat de client, după gust.

Stirea anterioara

Regulă pentru toți românii: Medicamentele expirate trebuie duse în locuri special amenajate

Stirea Urmatoare

Două mașini, implicate într-un accident rutier violent. Au fost rănite patru persoane - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.