Regulă pentru toți românii: Medicamentele expirate trebuie duse în locuri special amenajate
Cei care cumpără medicamente trebuie să știe că acestea niciodată nu se aruncă la coșul de gunoi, chiar și dacă au expirat, Conform legii, medicamentele expirate trebuie duse în locuri special amenajate pentru ele.
O lege nouă în privința medicamentelor este extrem de importantă pentru evitarea problemelor și protejarea mediului înconjurător.
În primul rând, este important să știm că medicamentele nu trebuie niciodată aruncate la coșul de gunoi. În al doilea rând, medicamentele neutilizate sau expirate nu ar trebui aruncate în vasul de toaletă sau în chiuvetă, deoarece acest lucru poate duce la poluarea apelor și, implicit, a mediului înconjurător. Până în prezent, obiceiul era să ducem medicamentele expirate la farmacii sau la drogherii.
În mod specific, începând cu data de 1 ianuarie 2023, există deja o legislație în acest sens. Politicienii au anunțat că pastilele expirate vor fi colectate acum în spitale, dar unele unități medicale încă nu acceptă aceste deșeuri. Este important ca toată lumea să fie conștientă de aceste reguli pentru a proteja mediul înconjurător și să respecte legislația în vigoare.
Potrivit legii 269/2023, care modifică și completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, medicamentele expirate și/sau neutilizate provenite de la populație vor fi colectate la spitalele publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării finale.
Spitalele trebuie să aibă un spațiu special amenajat
Costurile pentru desfășurarea acestor operațiuni de colectare și eliminare, efectuate de spitalele publice sau private, sunt asigurate prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, către bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Detaliile și procedurile specifice sunt stabilite prin norme care sunt aprobate prin ordin al ministrului Sănătății.
Spitalele din România care preiau medicamentele expirate de la cetățeni trebuie să îndeplinească anumite condiții, care sunt stabilite în mod specific prin Instrucțiunea 6.226/2024 emisă de Ministerul Sănătății.
Unitățile medicale trebuie să aibă un spațiu special amenajat în acest scop, care să fie dotat cu suficiente recipiente de colectare și să fie ușor accesibil pentru cei care doresc să predea pastilele neutilizate sau expirate.
De asemenea, conform legislației, în localitățile mai mici, unde nu există spitale, vor fi amplasate containere destinate colectării medicamentelor expirate. Aceste containere vor fi plasate lângă dispensarele din comune și sate, asigurând astfel accesul facil al locuitorilor la acest serviciu de colectare.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.