Programe de educaţie gratuite pentru sute de mii de elevi, în anul şcolar 2014-2015

Programe de educaţie gratuite pentru sute de mii de elevi, în anul şcolar 2014-2015

Peste 280.000 de elevi si studenti au urmat in anul scolar 2014-2015 programele internationale de educatie antreprenoriala, financiara, de orientare profesionala, sanatate si de dezvoltare a competentelor digitale, implementate gratuit de Junior Achievement (JA) Romania.

Sute de mii de tineri au fost mentorati de profesionisti din mediul de business si au avut acces la burse, experiente internationale si finantari pentru proiectele lor. Programele JA au fost implementate gratuit in 1.400 de unitati de invatamant din 500 de localitati.

Programele vin in intampinarea cerintelor de pe piata muncii, pregatind tinerii pentru realitatea economica si dezvoltandu-le abilitati esentiale pentru cariera si pentru viata. Ele se adreseaza fiecarei categorii de varsta de la 6 la 19 ani si ii ajuta pe elevi, prin experiente practice, sa inteleaga modul in care functioneaza societatea.

Atat elevii, cat si profesorii, au beneficiat de manuale moderne si materiale educationale gratuite, realizate dupa o programa implementata in peste 120 de tari din intreaga lume si adaptata la realitatile si specificul sistemului educational din Romania.

Desemnate modele de buna practica la nivel european, programele JA de educatie antreprenoriala au fost urmate anul acesta de peste 43.000 de tineri. Acestea se adreseaza elevilor de gimnaziu si liceu, dar si studentilor care invata printr-o diversitate de activitati ce presupune antreprenoriatul, de la cum se concepe un business si ce calitati are un lider pana la cum se administreaza o afacere pilot. Tinerii beneficiaza de mentorat de la antreprenori de succes si profesionisti din mediul de business si au acces la burse, competitii la nivel national si european, precum si la finantari pentru firmele pilot pe care le infiinteaza.

„Participarea la programul JA ne-a dat ocazia sa invatam in mod practic multe lucruri despre antreprenoriat. Simplul fapt ca a trebuit sa lucram in echipa pentru o firma-pilot si ca am intrat in contact cu o multime de oameni care vor sa fie independenti ne-a facut sa simtim ca ne dorim mai mult, ca vrem sa ne asumam riscuri si sa avem succes prin fortele proprii", a spus Vlad Dinu, elev la Colegiul National I.L. Caragiale din Bucuresti, care a castigat impreuna cu colegii lui o bursa de participare la competitia europeana de antreprenoriat "Compania anului" care se va desfasura la Berlin si o finantare in valoare de 3.500 USD.

Absolventii programelor JA au acces la Certificatul de abilitati antreprenoriale ("Entrepreneurial Skills Pass" - ESP), ce poate fi obtinut in urma unei testari si faciliteaza tranzitia tinerilor de la educatie, la antreprenoriat sau angajare. Certificatul este recunoscut in 26 de state si atesta competentele elevilor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, care au derulat o activitate practica in domeniul antreprenoriatului.

Educatie learning by doing in domenii esentiale

O componenta importanta a programelor JA o reprezinta programele de dezvoltare a abilitatilor de viata, concepute pentru clasele 0-VI. Anul acesta, optionalele au fost urmate de peste 44.500 de elevi, care au dobandit cunostinte menite sa-i ajuta sa-si formeze o gandire critica si sa inteleaga mai bine legaturile dintre familie, mediul inconjurator, economie si deciziile pe care le luam zi de zi.

45.000 de elevi au beneficiat de programe de orientare in cariera, invatand, prin activitati practice, despre avantajele continuarii studiilor, domeniile in care isi pot construi o cariera si cerintele de pe piata muncii. In plus, peste 15.400 de elevi au optat pentru optionale de educatie economica, descoperind prin exercitii si simulari ce mecanisme economice influenteaza antreprenorii, consumatorii si angajatii. De asemenea, elevii de liceu au beneficiat de primele manuale moderne de educatie pentru sanatate si viata activa.

Cu module de la clasa 0 pana la clasele de liceu, programul integrat de educatiefinanciara a adus peste 42.000 de elevi in lumea finantelor personale, a serviciilor financiare, comertului electronic si pietei de capital.

Proiectele de competente digitale si STEM (science, technology, engineering and mathematics) au atras anul acesta peste 93.000 de elevi, fiind tot mai cautate de la an la an.

Programele JA se deruleaza anual, datorita parteneriatului cu Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice si cu comunitatea de afaceri. In anul scolar 2014-2015, ele au fost sustinute financiar si cu consultanta voluntara de peste 260 de companii.

Stirea anterioara

Cât de cald va fi în această vară, unde plouă şi cât ne mai chinuie seceta. Prognoza meteo pe 3 luni

Stirea Urmatoare

Accident în miez de noapte: Un tânăr de 21 de ani a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu mașina - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.