Alertă de gripă aviară la Mihail Kogălniceanu! Mai multe păsări de curte au murit
Botoşani, Ploieşti şi Timişoara se întrec pentru titlul Capitala Earth Hour 2013
Juriul Competiţiei pentru Capitala Earth Hour 2013 a desemnat clasamentul final al concursului. Botoşani, Ploieşti şi Timişoara au obţinut cele mai bune rezultate, la cele 4 categorii de evaluare: iniţiativele din domeniul protecţiei mediului înconjurător derulate în anii trecuţi, cele ce urmează a fi implementate în viitorul apropiat, colectarea selectivă şi planurile pentru organizarea Earth Hour 2013. Sâmbătă, 9 martie, între 10:00 şi 17:00 va avea loc Finala Competiţiei, în fiecare dintre cele 3 oraşe clasate pe primele locuri.
Locuitorii din cele 3 oraşe sunt invitaţi să aducă, într-un punct central comunicat de fiecare primărie, cât mai multe ambalaje PET. Oraşul în care va fi colectată cea mai mare cantitate de PET-uri va fi desemnat Capitala Earth Hour România 2013.
În Botoşani, punctul de colectare a PET-urilor va fi parcarea de lângă magazinul Botoşani. Ploieştenii sunt chemaţi să aduca PET-urile în faţa primăriei, iar la Timişoara, primăria le dă întâlnire celor care îşi doresc titlul Capitala Earth Hour în Piaţa Victoriei.
„Earth Hour în România merge dincolo de gestul simbolic de a stinge lumina pentru o oră şi a reuşit să genereze o competiţie contructivă, între oraşele din tara noastră. Ideea de a premia oraşele care fac cele mai multe lucruri bune pentru cetăţeni şi mediu a fost bine primită de majoritatea oraşelor din România, iar cele 3 finaliste nu numai că au facut lucruri bune, dar s-au şi obligat să aibă planuri ambiţioase pentru viitor. Acum totul este în mâna cetăţenilor, pentru ca acest eveniment este menit să ne trezească, să ne unească şi să ne facă să ne dăm seama că viitorul oraşelor în care trăim depinde foarte mult de noi. Un om poate să schimbe lumea, iar la Earth Hour participă aproape 2 miliarde de oameni. Dacă ne unim cu adevărat, nu avem limite!” a declarat Magor Csibi, directorul WWF-România.
Oraşele care au acceptat, în acest an, provocarea WWF de a demonstra că pot construi strategii pe termen mediu şi lung, în beneficiul cetăţenilor şi al naturii sunt: Adjud, Botoşani, Buftea, Bucureşti, Constanţa, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Piteşti, Ploieşti, Roman, Slatina şi Timişoara.
Juriul Competiţiei pentru Capitala Earth Hour 2013 este alcătuit din: Magor Csibi, Director WWF-România; Felicia Ienculescu-Popovici, Fondator şi director al Asociaţiei Greenitiative; Raul Pop, Manager Programe Asociaţia Ecoteca; Steven Borncamp, Director Consiliul Român pentru Clădiri Verzi.
Pe grila de evaluare, cel mai mare punctaj l-a obţinut oraşul Timişoara – 81.3 puncte din 100, care participă pentru a doua oară la Competiţie şi, respectiv, la finală. Primăria Timişoarei a adunat cele mai multe puncte la categoriile eficienţă energetică, educaţie şi comunicare şi conservarea biodiversităţii, pentru proiectele desfăşurate în trecut; în ce priveşte proiectele pentru viitor, eficienţa energetică şi educaţia au fost, din nou, punctele forte din dosarul de participare. Pe lângă acestea, juriul a fost plăcut surprins şi de planul municipalităţii pentru marcarea Earth Hour din 23 martie, plan care a primit 18 puncte din 20.
Următorul oraş clasat pe locul doi, a fost Botoşani, cu 75.6 puncte, care participă pentru a doua oară la Competiţie, dar are prima dată şansa de a-şi implica cetăţenii în etapa finală. Categoriile pe care municipalitatea a avut cea mai bună performanţă au fost spaţiile verzi (cu 27.34 mp2 pe cap de locuitor – peste media europeană) şi educaţia, pentru proiectele din trecut şi transportul, pentru proiectele planificate pentru viitor. De asemenea, oraşul Botoşani a obţinut punctajul maxim (10) pentru modul în care primăria şi instituţii publice din subordine au utilizat platforma electronică pentru raportarea deşeurilor colectate selectiv pusă la dispoziţie de Asociaţia Ecoteca. Platforma este utilă pentru eficientizarea mecanismului de trimitere şi preluare a deşeurilor, în vederea reciclării, dar şi pentru îmbunătăţirea comunicării şi colaborării între instituţii publice şi companiile de salubritate locale.
Locul trei în clasament a fost ocupat de Ploieşti, cu 59.6 puncte, un oraş nou şi bine-venit în Competiţie. Categoriile la care a adunat cele mai multe puncte, din punct de vedere al proiectelor derulate în trecut, au fost educaţia, transportul, conservarea biodiversităţii şi aplicarea bunelor practici la sediul primăriei. De altfel, transportul şi biordiversitatea s-au dovedit a fi priorităţi şi pentru viitor.
O provocare pentru fiecare dintre noi
De Earth Hour, WWF îşi propune să activeze spiritul civic şi atitudinea ecologistă, astfel încât oamenii să câştige nu numai satisfacţia că au participat la o acţiune de mediu de anvergură internaţională, dar şi mândria că locuiesc într-un oraş curat, exemplar.
Despre Competiţia pentru Capitala Earth Hour
Competiţia pentru Capitala Earth Hour este o întrecere între oraşele din România, organizată în contextul evenimentului Earth Hour 2013. Programat pentru 23 martie, în intervalul 20.30 – 21.30, Earth Hour™ (Ora Pământului), cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie, continuă tradiţia deja binecunoscută a stingerii luminilor în mod simbolic, dar se constituie, pentru municipalităţi şi cetăţeni deopotrivă, într-o nouă oportunitate de a-şi arăta grija pentru mediu şi puterea de mobilizare.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.