S-a schimbat legea pentru PFA în România. Au dreptul la schimbare de statut după un an

S-a schimbat legea pentru PFA în România. Au dreptul la schimbare de statut după un an

Un nou proiect de lege adoptat de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, vine în sprijinul PFA-urilor și întreprinderile individuale. Legea merge acum spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Proiect de lege adoptat: PFA-urile și întreprinderile individuale pot deveni societăți cu personalitate juridică
Camera Deputaților a adoptat miercuri, cu 242 voturi ‘pentru’ și 2 abțineri, un proiect de lege care permite transformarea persoanelor fizice autorizate (PFA), întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale în societăți cu personalitate juridică.

Acest proiect urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Adoptarea acestui proiect de lege vine în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii, oferindu-le flexibilitate în alegerea formei juridice potrivite pentru dezvoltarea activităților economice.

Schimbarea statutului juridic pentru PFA și întreprinderi individuale
Legea completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008, oferind persoanelor fizice autorizate și întreprinderilor familiale posibilitatea de a opta pentru transformarea în societăți cu personalitate juridică.

Acest lucru este permis după cel puțin un an de funcționare, iar forma juridică poate fi una dintre cele prevăzute în Legea societăților nr. 31/1990.

Documentele necesare pentru transformare
Pentru a realiza această modificare, persoanele interesate trebuie să depună la oficiul registrului comerțului următoarele documente:
Certificatul de înregistrare obținut conform Ordonanței de Urgență;
Actul constitutiv al noii societăți și dovada efectuării vărsămintelor, cu excepția societăților cu răspundere limitată;
Dovada sediului social;
Certificatul de atestare fiscală;
Codul de înregistrare în scopuri de TVA, dacă este cazul.

„Prin excepţie (…), persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale pot opta, după minimum un an de funcţionare, pentru modificarea formei de organizare în societate în una dintre formele prevăzute la art. 2 din Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă depun la oficiul registrului comerţului în a cărui rază teritorială îşi va avea sediul societatea următoarele documente: a) certificatul de înregistrare obţinut conform ordonanţei de urgenţă; b) actul constitutiv al societăţii şi dovada efectuării vărsămintelor în temeiul actului constitutiv, cu excepţia societăţilor cu răspundere limitată; c) dovada sediului social; d) certificatul de atestare fiscală; e) codul de înregistrare în scopuri de TVA, după caz”, prevede proiectul adoptat.

Noua societate își va păstra codul de identificare fiscală și codul de înregistrare în scopuri de TVA.

Autoritățile competente sunt obligate să elibereze certificatul de înmatriculare al noii societăți în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea documentației.

Stirea anterioara

Botoșani: Lansare de carte, autor Corneliu Filip

Stirea Urmatoare

Polițiștii din Botoșani au adus bucurie în sufletele copiilor de Crăciun - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.