Accident rutier, în această seară, cinci persoane și două mașini implicate
De la 1 februarie începe recensământul populației 2022. Care sunt cele două modalități prin care românii pot răspunde la întrebări
De astăzi, 1 februarie, va începe un nou recensământ al populației. Guvernul a aprobat, în ședința de luni, mai multe hotărâri cu privire la recensământul populației și locuințelor din țara noastră, acte normative care cuprind clarificări şi simplificări în activitatea de recenzare. Ultimul recensământ în România a avut loc în 2011 și următorul era programat pentru 2021 dar a fost amânat din cauza pandemiei.
Recensământul începe cu colectarea de date din resurse administrative
Prima etapă a recensământului va începe cu colectarea de date din surse administrative. Reprezentanții INS au anunțat că se așteaptă la o scădere a populației de cel puțin 5%.
„Reglementările incluse în Hotărârea de Guvern asigură desfăşurarea recensământului la standardele şi nevoile de informaţie statistică la nivel naţional. Atât forma şi conţinutul chestionarului, cât şi clasificările şi nomenclatoarele ce vor fi utilizate în recensământ răspund în totalitate cerinţelor şi standardelor UE. Chestionarul este conceput în format electronic, în două versiuni corespunzătoare celor două metode de colectare directă a datelor de la populaţie: autorecenzare online şi interviu faţă în față asistat de calculator. Ambele versiuni corespund în conţinut chestionarului martor în forma tipărită aşa cum este prezentat în Anexa 1 a prezentei Hotărâri a Guvernului. Cele trei Nomenclatoare aprobate prin prezenta Hotărâre a Guvernului – al etniilor şi limbilor materne, al religiilor şi al instituţiilor de învăţământ din România – răspund integral necesităţilor naţionale şi angajamentelor internaţionale asumate de România”, se arată în comunicatul Guvernului.
Recensământul nu se va baza doar pe colectarea de date de recenzori
Hotărârea aprobată contribuie la reducerea sarcinii de răspuns a populaţiei, prin preluarea, în scopul prelucrării statistice, a datelor stocate deja în bazele de date administrative ale mai multor autorităţi şi instituţii publice cum ar fi Ministerul Afacerilor Interne (Direcţia pentru evidenţa persoanelor şi administrarea bazelor de date; Inspectoratul General pentru Imigrări; Direcţia Generală de Paşapoarte; Inspectoratul General al Poliţiei Române), Ministerul Finanţelor (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), Ministerul Muncii şi al Protecţiei Sociale (Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă; Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială; Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii; Inspecţia Muncii), Ministerul Justiţiei (Administraţia Naţională a Penitenciarelor; Autoritatea pentru Cetăţenie), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură).
Recenzorii vor fi plătiți cu 7 lei pentru completarea unui chestionar pentru recenzarea persoanei şi 3,5 lei pentru un chestionar pentru recenzarea locuinței.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.