Noi modificări ale legislației rutiere: Mașinile cu Inspecția Tehnică Periodică expirată, suspendate automat din circulație

Noi modificări ale legislației rutiere: Mașinile cu Inspecția Tehnică Periodică expirată, suspendate automat din circulație

Expirarea Inspectiei Tehnice Periodice duce automat la suspendarea inmatricularii masinii, iar conducerea unei vehicul cu inmatricularea suspendata se va sanctiona cu amenda de pana la 3.000 lei. Sunt cateva dintre prevederile pe care Ministerul de Interne vrea sa le implementeze. Legislatia privind circulatia pe drumurile publice se modifica din nou, dupa ce, recent, autoritatile au schimbat conditiile examenului pentru permis, care este monitorizat audio-video.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat, recent, în dezbatere publică proiectul de ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Documentul urmează să fie aprobat de Executiv şi se va aplica din 20 mai 2018. În esenţă, modificările aduse legislaţiei au în vedere transpunerea aquis-ului comunitar.

Aliniere la legislaţia comunitară Astfel, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor aduse Directivei 1999/37/CE prin adoptarea Directivei 2014/46/UE, au fost stabilite dispoziţii privind regimul menţinerii vehiculelor într-o stare sigură şi acceptabilă din punct de vedere al mediului pe parcursul utilizării acestora prin intermediul inspecţiilor tehnice periodice şi controalelor tehnice în trafic, precum şi dispoziţii privind o procedură de înmatriculare a vehiculelor care să permită suspendarea autorizării de a folosi în traficul rutier un vehicul care constituie un risc imediat pentru siguranţa rutieră.

Astfel, în special în cazurile în care utilizarea unui vehicul pe drumurile publice ar crea un risc din cauza stării tehnice a vehiculului, ar trebui să fie posibilă suspendarea autorizării de utilizare a vehiculului respectiv pentru o anumită perioadă de timp. Pentru simplificarea procedurilor administrative aferente suspendării autorizării, ridicarea acesteia ar trebui să intervină fără a mai implica un nou proces de înmatriculare.

Actul normativ aflat în dezbatere publică defineşte înmatricularea unui vehicul ca operaţiune administrativă prin care se atestă că un vehicul poate circula pe drumurile publice, dovadă a atestării înmatriculării fiind certificatul de înmatriculare şi numărul de înmatriculare atribuit.

Totodată, proiectul introduce instituţia juridică a suspendării înmatriculării, ca măsură de retragere provizorie a dreptului de utilizare a unui vehicul pe drumul public, care să intervină de drept în anumite condiţii stricte prevăzute de legislaţie. Citeste mai mult AICI

Stirea anterioara

MAE: Atenționare de călătorie pentru românii care vor să călătorească în Germania

Stirea Urmatoare

2 milioane de euro pentru parcuri fotovoltaice din județul Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.