Alimente care e bine să le consumi după vârsta de 50 de ani

Alimente care e bine să le consumi după vârsta de 50 de ani

Dieta dupa 50 de ani nu se compune din interdictii, ci mai ales din alegeri benefice, care te vor ajuta sa ai multa energie, sa previi imbolnavirile si sa-ti mentii functiile cognitive. Odata cu trecerea timpului si masa musculara sau densitatea osoasa sunt afectate negativ, asa ca este ideal sa consumi alimente care te protejeaza de efectele nedorite.

Iata ce alimente ar trebui sa consumi mai des daca ai implinit 50 de ani:

1. Sfecla rosie. Este o leguma esentiala pentru meniul tau. „Nu are doar un gust foarte bun, ci stimuleaza activitatea creierului, protejeaza inima si previne senzatia de oboseala. Sfecla rosie este o sursa importanta de nitrati, care mentin circulatia optima a sangelui spre creier si previn dementa. Nitratii sunt utili si pentru a regla nivelul tensiunii arteriale. Sunt trasformati de organism in oxid nitric si previn puseurile de tensiune prin dilatarea vaselor de sange”, spune dr. Patricia Bannan, nutritionist. Rumeneste si tu sfecla rosie la cuptor pentru a avea o garnitura langa fripturi sau adaug-o la salatele de fructe.

2. Seminte de floarea soarelui. Cine nu isi doreste sa aiba pielea neteda si un aspect tanar cat mai mult timp? „In cadrul studiilor de specialitate s-a constatat ca un consum combinat de vitamina E si vitamina C protejeaza pielea de efectele negative ale razelor ultraviolete. Semintele de floarea soarelui sunt o sursa excelenta de vitamina E si se pot combina foarte simplu cu o salata de spanac crud, care iti furnizeaza vitamina C, pentru a ameliora rapid aspectul pielii”, spune dr. Natalie Rizzo, nutritionist din New York.
 
3. Nuci pecan. Nu sunt destinate exclusiv pentru praline sau placinte. „Persoanele care au trecut de 50 de ani trebuie sa ia masuri pentru a preveni afectiunile cardiovasculare. Nucile pecan ofera o combinatie unica de grasimi nesaturate, steroli din plante, fibre si flavonoide care transforma aceste nuci intr-un remediu natural pentru protectia inimii. O portie de nuci pecan in fiecare zi previne bolile cardiace”, potrivit dr. Toby Amidor, nutritionist din New York.

4. Fasole uscata. „Odata cu inaintarea in varsta riscul de boli cronice cum este hiperlipidemia, colesterolul ridicat sau diabetul de tip 2 creste. Un meniu bazat pe surse de fibre provenite din leguminoase cum este fasolea uscata reduce frecventa bolilor care vizeaza acumularea grasimilor nocive si furnizeaza organismului doze utile de calciu, potasiu si fier”, explica dr. Emily Kyle, nutritionist din Rochester.
 
5. Quinoa. Iata o alta metoda de a creste consumul de proteine fara sa mananci multa carne. „Nu ai cum sa gresesti cand alegi aceasta sursa de proteine vegetale. Quinoa contine proteine complete, asigurand organismului toti cei 9 aminoacizi esentiali. Este mai utila pentru a substitui carnea decat orezul brun. Foloseste-o la supe, ciorbe, tocanite, sosuri, piureuri si salate”, recomanda dr. Dana Angelo, nutritionist.
 
6. Rosii. Poate ca iti plac deja la salate, supe sau gustari dar stiai ca sunt esentiale pentru a preveni ridurile? Rosiile contin licopen, un antioxidant care neutralizeaza efectele negative ale expunerii la soare. Corpul tau va prelua cel mai rapid licopenul din rosiile gatite, asa ca include-le des in retetele de briose, placinte, paste, sosuri sau tocanite.
 
7. Struguri. „Boabele de strugure contin 1.600 de componente naturale, printre care polifenoli si antioxidanti, oferind beneficii multiple daca fac parte din meniul zilnic. Strugurii iti vor proteja vederea, creierul si articulatiile, iar fiecare portie nu are decat 90 de calorii, asa ca merita sa inlocuiesti deserturile cu boabele aromate”, spune dr. Bannan.
 
8. Prune uscate. Vrei sa-ti mentii oasele puternice pe masura ce trece timpul? „Intre 5 si 6 prune uscate pe zi previn reducerea densitatii osoase. Scaderea masei osoase se poate accelera dupa varsta de 50 de ani, asa ca este ideal sa incepi sa le consumi cat mai des. Nu contin zahar adaugat si stimuleaza digestia pentru ca fiecare portie iti furnizeaza 3g de fibre”, spune dr. Erin Palinski, nutritionist.

Stirea anterioara

IȘJ Botoșani are un nou inspector școlar general adjunct. Ada Macovei a fost numită în funcție

Stirea Urmatoare

Persoane sancționate pentru continuarea propagandei electorale în județul Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.