Analiza care îți spune cât de aproape ești de menopauză

Analiza care îți spune cât de aproape ești de menopauză

Rezerva ovariana reprezinta capacitatea ovarelor de a produce ovulele necesare procesului de reproducere. Cand medicii vorbesc despre rezerva ovariana nu se refera doar la cantitatea foliculilor ci si la calitatea lor. Femeile se nasc cu un numar fix de ovule, astfel ca epuziarea acestora coincide cu incetarea ovulatiei. Iar cand productia de ovule nu mai este posibila si ovarele nu mai elibereaza estrogen s-a instalat menopauza.

Rezerva ovariana este un fenomen clinic complex influentat de varsta, genetica si de mediu. Fiecare femeie se naste cu o rezerva ovariana prestabilita. Aceasta are 1-2 milioane de foliculi la nastere, dupa care incepe sa scada. In perioada pubertatii mai avem 400.000-500.000, iar inainte de menopauza raman cam 1.000. Cei mai buni foliculi, din punct de vedere calitativ, sunt in primii ani de la debutul menstruatiei. Pe masura ce trec anii, calitatea ovulelor scade.

Rezerva ovariana scade dramatic dupa 35 de ani

Procesul de pierdere a foliculilor ovarieni este unul firesc, spun specialistii. Numarul ovocitelor scade accelerat dupa varsta de 35 de ani. Este si motivul pentru care sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala sunt tot mai mici. Din pacate, scaderea rezervei ovariene nu poate fi oprita. Procesul este ireversibil.

Menopauza este declansata cand rezerva de ovule s-a terminat, iar ovarele tale nu mai elibereaza estrogen. La anumite femei, acest lucru se produce treptat, la altele se poate produce mai rapid. Majoritatea femeilor nu realizeaza cand ovarele pur si simplu au terminat ovulele, dar anumite semne pot indica faptul ca se apropie momentul. Lucruri precum menstruatii neregulate, bufeuri si transpiratie nocturna. Sunt simptome asociate cu premenopauza, perioada ce precede menopauza.

Hormonul anti-mullerian

Testarea rezervei ovariene ne ajuta sa aflam care ne sunt sansele de reproducere, dar si cat de aproape de menopauza ne aflam. De asemenea, ajuta la selectarea tratamentului pentru femeile cu cancer – care primesc terapie gonadotoxica. In plus, poate ajuta la diagnosticarea sindromului ovarelor polichistice si poate oferi o perspectiva asupra gravitatii acestuia.

Rezerva ovariana poate fi evaluata prin teste specifice, dintre care cele mai relevante sunt numaratoarea foliculilor antrali cu ajutorul ecografiei transvaginale (AFC) si dozarea serica a hormonului antimullerian (AMH). Ambele estimeaza numarul de foliculi ovarieni la un moment dat. AMH seric are avantajul ca ramane relativ constant pe parcursul ciclului. Altfel spus, poate fi testat oricand.

O data cu inaintarea in varsta nivelul AMH scade continuu la femei in corelatie cu rezerva functionala ovariana. Aceasta analiza poate identifica mai bine femeile a caror fertilitate este in scadere si poate oferi indicii asupra tranzitiei catre menopauza in urmatorii 4 ani. AMH devine aproape nedetectabil cu cinci ani inainte de menopauza propriu-zisa.

De asemenea, medicul poate evalua post menstrual numarul de foliculi antrali vizibili si cu ajutorul ecografiei transvaginale. Acestia sunt foliculi cu dimensiuni intre 2-8 mm si din ei se va selecta in fiecare luna un folicul care va creste in dimensiuni si va elibera un ovacit. Un numar bun de foliculi antrali semnifica o rezerva ovariana buna, iar un numar scazut o rezerva ovariana scazuta. Sursa: stiridinsanatate.com

Stirea anterioara

Adrian Mutu vorbește despre divorțul de Alexandra Dinu. Vezi cum se înțeleg acum!

Stirea Urmatoare

Schimbare bruscă a vremii în țară! Se întoarce iarna în România. Cod galben de vânt și viscol

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.