ATENȚIE! Feriți-vă de aceste tipuri de înghețată!
V-ati intrebat vreodata cum se face ca un produs sa coste atat de putin, asta in ciuda asigurarilor date pe eticheta ca ar contine numai lucruri naturale, ba chiar si bio? Evident, nu in notificarile care sunt scrise cu litere mici, atat de mici...
Ecuatia este cat se poate de simpla, cu cat sunt folosite mai multe ingrediente artificiale, produse de sinteza, cu atat scade pretul de productie. Un pret mic ar trebui sa fie un semn de alarma in ceea ce priveste pericolul ca respectivul produs sa aiba influente negative asupra starii noastre de sanatate.
Din pacate, pentru multi dintre consumatorii din Romania, si nu numai, alegerile se fac in functie de pret. Din cauza puterii scazute de cumparare, in imbulzeala la rafturile cu reduceri, nimeni nu mai sta sa se gandeasca cum a ajuns sa coste atat de putin acel produs, economisirea fiind ideea dominanta.
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, impreuna cu o echipa de specialisti in industria alimentara si nutritionisti, a efectuat analize pentru 64 de sortimente de inghetata. Rezultatul? 39 contin coloranti artificiali, iar 25 suc de fructe.
Dintre coloranti, cei care dau nuantele acelea extrem de atragatoare, care stimuleaza pofta, atrag atentia tartrazina, carminul, dar mai ales azorubina, folosit in... industria textila. Unii dintre acesti coloranti sunt interzisi in Uniunea Europeana, din pacate, nu si in Romania. Persoanele cele mai expuse consumului acestor coloranti sunt, evident, copiii, femeile insarcinate si batranii, pentru ca sistemul lor imunitar nu este la fel de pregatit sa faca fata agresiunilor externe.
Colorantii artificiali intalniti in inghetata pot conduce la boli precum deficitul de atentie la copii - ADHD sau rinita alergica, producatorii fiind obligati prin lege sa mentioneze ca aceste ingrediente pot afecta activitatea si atentia copiilor. Unu din patru copii sufera de o boala alergica, cea mai frecventa fiind rinita alergica, manifestata prin stranut, lacrimarea ochilor, simptome care se vor regasi si la adultul de mai tarziu si ii vor afecta viata.
De asemenea, in cadrul analizelor efectuate de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania s-a evidentiat cantitatea ridicata de acizi grasi prezenta in unele sortimente de inghetata. Asociatia Americana a Inimii nu recomanda folosirea a mai mult de 16 grame de acizi grasi saturati, acestia fiin vinovati de producerea bolilor cardio-vasculare, de riscul de infarct miocardic si de accidente vasculare.
Concluzia e ca mai bine puneti fundul la treaba, fructe se gasesc in piata, retete pe internet, cu putina munca si ceva indemanare puteti face in casa cea mai gustoasa si mai sanatoasa inghetata.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.