Bonul fiscal nu mai e obligatoriu la tranzacțiile cu cardul. Legea a intrat în vigoare
Beneficiile ceaiului de hibiscus
Hibiscusul este o plantă bogată în nutrienți, flavonoide și minerale, care reduce absorbția de grăsimi și carbohidrați. Mai mult, hibiscusul este un diuretic natural, fiind astfel un produs valoros pentru eliminarea surplusului de apă și managementul greutății. Un studiu publicat în 2014 a confirmat că administrarea timp de 12 săptămâni a unui supliment pe bază de hibiscus a dus la reducerea circumferinței taliei și a procentului de grăsime corporală. Cum ne ajută ceaiul de hibiscus și care sunt beneficiile acestor plante pentru organism, pentru diete sau pentru piele descoperiți în acest material.
Istoria frunzelor de ceai de hibiscus este plină de descoperiri interesante. Informații despre ceaiul de hibiscus și beneficiile oferite de frunzele sale sunt cunoscute încă din Antichitate. Cunoscut și sub numele de "ceaiul acru", acest ceai parfumat este obținut din pistilul uscat al florilor tropicale de Hibiscus sabdariffa. Originare din Africa, florile de Hibiscus sabdariffa cresc în numeroase regiuni tropicale și subtropicale din întreaga lume, inclusiv Thailanda, China și Mexic. Aceste flori sunt doar una dintre multele specii de arbuști, copaci și flori din familia nalbilor (Malvaceae). Frunzele și florile uscate de hibiscus sunt surse valoroase de vitamina C, conținând 20 de grame de carbohidrați și doar 79 de calorii.
Ceaiul de hibiscus emană o aromă fructată și revigorantă, iar mulți oameni îl consumă pentru beneficiile aduse sănătății. Studiile au demonstrat că ceaiul de hibiscus servește drept adjuvant pentru întărirea imunității, are efect diuretic, contribuie la refacerea țesuturilor cartilaginoase, ajută la vindecarea rănilor cutanate și stimulează absorbția fierului în organism.
De asemenea, ceaiul de hibiscus întărește pereții vaselor de sânge, reglează permeabilitatea acestora, reduce nivelul de colesterol nociv din sânge, manifestă proprietăți antibacteriene, normalizează funcționarea sistemului digestiv și a ficatului. În plus, contribuie la prevenirea unor tipuri de alergii și favorizează eliminarea toxinelor și a metalelor grele din organism. Mai mult, ceaiul de hibiscus este un aliat de nădejde în cazul intoxicațiilor cu alcool. Eliminarea toxinelor facilitează procesul de pierdere în greutate, motiv pentru care ceaiul din frunze și flori de hibiscus este considerat un diuretic important.
Ce conține ceaiul de hibiscus?
Înainte de a descoperi conținutul ceaiului de hibiscus sau modul în care se obține pudra de ceai de hibiscus, trebuie să cunoaștem metoda de preparare pentru a păstra toate aromele și mineralele. Florile de hibiscus sunt bogate în antioxidanți, vitamina C, minerale precum calciu și fier, proteine, aminoacizi, acizi de fructe și bioflavonoide benefice pentru sănătatea noastră.
În plus, hibiscusul conține și alte substanțe specifice precum: acidul hibiscic, hibiscina, hibiscitrina, alături de alți cinci acizi: citric, ascorbic, malic, tartric, oxalic și un ulei specific.
Iată o listă a principalelor substanțe și vitamine conținute în ceaiul de hibiscus per porție:
- Vitamina C: 18.4 mg
- Vitamina A: 296 IU
- Calciu: 8 mg
- Fier: 0.08 mg
- Magneziu: 3 mg
- Mangan: 0.477 mg
- Fosfor: 1 mg
- Potasiu: 20 mg
- Sodiu: 4 mg
- Zinc: 0.04 mg
- Acid folic: 1 mg
Pentru a prepara maceratul la rece, adăugați o lingură de plantă la 250 ml de apă și lăsați-l timp de 6-8 ore la temperatura camerei. Ulterior, strecurați și consumați pe stomacul gol.
Infuzia se obține prin adăugarea unei linguri de plantă la 250 ml de apă clocotită. Lăsați amestecul timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi strecurați-l și beți pe stomacul gol. Ceaiul de hibiscus este remarcabil, având o culoare roșie intensă. Gustul său este plăcut, ușor acrișor, cu o savoare distinctivă și poate fi îndulcit cu miere sau zahăr. Poate fi savurat atât cald, cât și sub formă de ceai rece.
Ce boli trateaza ceaiul de hibiscus?
Când discutăm despre beneficiile ceaiului de hibiscus sau despre bolile tratate de acesta, trebuie să înțelegem că frunzele și florile au fost folosite de-a lungul timpului. Ceaiul de hibiscus poate contribui la îmbunătățirea sănătății ficatului. Un studiu a relevat că ceaiul de hibiscus poate contribui la reducerea markerilor de afectare a ficatului.
În plus, ceaiul de hibiscus conține polifenoli, care au demonstrat proprietăți anticancerigene. Multe dintre cercetările actuale implică studii pe subiecți umani. Un studiu a demonstrat că extractul de hibiscus poate inhiba creșterea și reduce agresivitatea cancerului oral. Alte studii au arătat că ceaiul de hibiscus poate contribui la prevenirea metastazelor în cazul cancerului de prostată și cancerului gastric.
De asemenea, ceaiul de hibiscus are proprietăți antibacteriene. Ajută la vindecarea în caz de infecție cu E. coli. În plus, compușii din ceaiul de hibiscus îl fac un puternic diuretic natural. Mai multe studii au evidențiat potențialul ceaiului de hibiscus în prevenirea obezității. Un studiu a arătat că extractul de hibiscus a dus la reducerea greutății corporale, a grăsimii corporale și a indicelui de masă corporală după o cură de 12 săptămâni.
Ce se intampla daca bei ceai de hibiscus zilnic?
Indiferent dacă discutăm despre ceai hibiscus vrac sau despre ceai de hibiscus consumat rece, este important să știi când și cum să consumi acest tip de ceai. Se știe, de exemplu, că dacă obișnuiești să consumi alimente bogate în carbohidrați, adică cu un conținut ridicat de zahăr și amidon, ești predispus să iei în greutate. Studiile arată că ceaiul de hibiscus reduce absorbția de amidon și glucoză, ajutând astfel la scăderea în greutate. Planta de hibiscus conține o enzimă numită "phaseolamin", care are rolul de a reduce producția de zaharuri, contribuind astfel la menținerea greutății, în ciuda consumului de carbohidrați, conform alegesanatos.
În plus, infuziile, decocturile și băuturile din aceste flori au proprietăți calmante și reconfortante, care combat efectele stresului și sunt cu adevărat utile în caz de indigestie, oboseală cronică, dar sunt și adjuvante în perioadele de refacere a organismului după convalescență în urma anumitor boli.
Și asta nu e tot. Datorită proprietăților sale, hibiscusul poate fi utilizat cu succes pentru revigorarea aspectului pielii. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, prevenind astfel îmbătrânirea prematură a pielii. Efectul anti-îmbătrânire este intensificat și de prezența acizilor organici (citric, malic, tartric), care stimulează regenerarea celulară și sinteza de colagen.
Beneficii ceai de hibiscus
Când vorbim despre beneficiile ceaiului de hibiscus sau despre modurile de preparare ale acestuia, trebuie să avem în vedere câteva aspecte esențiale.
1. Reducerea colesterolului: Ceaiul de hibiscus are proprietăți hipolipemiante, calmante și hipoglicemice, reducând considerabil nivelul colesterolului "rău" din sânge. În același timp, previne deteriorarea vaselor de sânge și apariția bolilor cardiovasculare.
2. Întărirea sistemului imunitar: Datorită concentrației mari de vitamina C, ceaiul de hibiscus susține sistemul imunitar, îl protejează și îl întărește.
3. Îmbunătățirea digestiei: Ceaiul de hibiscus are un ușor efect laxativ, facilitând funcționarea eficientă a sistemului gastro-intestinal și tratând constipația.
4. Combaterea anxietății: Având proprietăți calmante, ceaiul de hibiscus încurajează relaxarea minții, mai ales în momentele tensionate. Mai mult decât atât, hibiscusul conține flavonoide, care contribuie la stimularea endorfinelor. Acestea din urmă sunt responsabile de senzația de fericire pe care o experimentăm.
Contraindicații pentru ceaiul de hibiscus
Deși florile de hibiscus aduc multiple beneficii pentru sănătate, abuzul de ceaiuri și infuzii de hibiscus conține niveluri ridicate ale unor substanțe active care pot declanșa efecte adverse și pot interacționa cu alte plante medicinale, suplimente sau medicamente, putând determina tulburări ale sistemului digestiv.
În plus, dacă sunteți alergic sau sensibil la florile de hibiscus (sau alte plante din familia nalbilor), ar trebui să evitați consumul de ceai de hibiscus. Există situații în care ceaiul de hibiscus poate reduce eficacitatea clorochinei, un medicament antimalaric. Dacă luați medicamente pentru hipertensiune arterială sau diabet, consumul de ceai de hibiscus poate determina o scădere semnificativă a tensiunii arteriale. De asemenea, planta conține fitoestrogeni (sau estrogeni din plante) care pot afecta eficacitatea medicamentelor contraceptive.
Fitoestrogenii din ceaiul de hibiscus pot cauza complicații în timpul sarcinii. De exemplu, aceștia pot declanșa travaliul prematur. Dacă sunteți gravidă sau alăptați, este posibil să doriți să evitați consumul de ceai de hibiscus sau să căutați alternative.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.