Polițiștii din Botoșani au adus bucurie în sufletele copiilor de Crăciun - FOTO
Cătina, boabele care îți protejează ficatul
Odata cu venirea toamnei creste interesul populatiei pentru intarirea imunitatii, iar catina este una dintre plantele la care apeleaza multi in acest scop. In Romania catina creste in zona subcarpatica in mod spontan, insa poate fi cultivata si la altitudini mai mici.
Fructul este bogat in vitamina C (de doua ori mai mult decat macesul si de 10 ori mai mult decat cictricele), precum si alte vitamine E, K,F,P, complexul B (B2,B6,B9,colina, inozitol), carotenoide (beta caroten, xanthophila), minerale si oligoelemente, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe (din care se obtine uleiul de catina, oleum hippophaes), serotonina, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, aminoacizi, enzime, fitosteroli.
Acesti compusi au importante efecte antioxidante, de protectie cardiovasculara si hepatica, antiinflamatorii, imunomodulatorii, in terapia ulcerului gastrointestinal si a cancerului. Datorita acestor proprietati catina este des folosita in medicina traditionala si ca si tratament adjuvant in medicina moderna. Pe langa uleiul din seminte de catina si cel din pulpa fructelor de catina (care se poate deosebi prin faptul ca este mai inchis la culoare), se mai pot consuma si suplimente sub forma de pudra si sucul de catina. In plus, frunzele contin triterpeni si sunt folosite pentru preparea ceaiurilor, la fel ca si fructele. Iata cateva proprietati terapeutice ale catinei:
1. Efecte de protejare a ficatului. In studiile experimentale administrarea de ulei de catina a fost benefica in cazul ficatului expus cronic la substante toxice. Progresia hepatitei si vindecarea celulelor hepatice s-a facut mai repede si mai eficient in acest caz, decat in cele in care nu s-a administrat ulei de catina. 2. Efecte antioxidante. Extractul de frunza de catina s-a dovedit util in mentinerea nivelului normal al ezimelor intracelulare cu rol antioxidant cum ar fi glutation peroxidaza. In plus limiteaza producerea de radicali liberi si protejeaza celulele organismului de efectele nocive ale acestora. 3. Vindeca ulcerul gastric. S-a constatat ca uleiul de catina protejeaza suprafata mucoasei gastrice si intestinale. Intarzie golirea stomacului si accelereaza vindecarea leziunilor in cazul ulcerului. Administrat inainte, poate preveni aparitia bolii.
2. Efect anti-inflamator. Extractul din frunza de catina exercita asupra organismului o actiune de imunomodulare. S-a constatat ca administrarea acestuia are un efect semnificativ in reducerea inflamatiei si ar putea fi folosit in tratamentul artritei reumatoide si altor boli inflamatorii 5. Protectie anticancer. Flavonoidele care se gasesc in catina sunt aceleasi care se gasesc si in ginkgo biloba. Dintre acestea izoramnetina se gaseste intr-o cantitate mai mare si se considera ca are efecte toxice asupra celulelor canceroase. Efectul citotoxic al izoramnetinei in celulele hepatice carcinogene este dependent de doza, timp si de acumularea in celule. 6. Coagularea sangelui. Unii autori au sugerat faptul ca flavonoidele din compozitia catinei ar putea scadea agregarea trombocitelor si astfel sa reduca riscul de dezoltare a trombilor in interiorul vaselor de sange. Uleiul de catina contine proportii mari de acid palmitic, oleic, palmitoleic, linoleic si linolenic, precum si vitamina E, carotenoizi si steroli. La suplimentarea alimentatiei cu ulei de catina coagularea excesiva a sangelui a fost redusa.
3. Efecte impotriva placii de aterom si de scadere a glicemiei. Acizii grasi nesaturati, fitosterolii, carotenoizii si flavonoidele din compozitia catinei sunt compusi ce exercita un efect semnificativ impotriva placii de aterom si exercita efecte de protejare a aparatului cardiovascular. In studiile experimentale s-a constatat reducerea placilor de aterom la nivelul vaselor de sange, scaderea colesterolului de tip LDL si a raportului LDL/HDL, unde LDL colesterol reprezinta colesterolul cu particule mici, considerat responsabil pentru aparitia placii de aterom si HDL reprezinta colesterolul cu particule mari ce exercita un efect cardioprotector. Flavonoidele din uleiul de catina de asemenea poate scadea nivelul zaharului si al lipidelor din sange, avand astfel efect benefic in diabetul zaharat. 8. Ameliorarea hipertensiunii. Din semintele de catina se extrag substante (flavone) care au efect de scaderea a tensiunii arteriale, prin actiunea specifica la nivelul calciului intercelular si a angiotensinei.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.