Ce boli grave poți lua de la toaletă. Învață cum să te protejezi!
Vrei nu vrei, pe parcursul unei zile te vezi nevoit cel putin o data sa folosesti o toaleta publica, fie ca e vorba despre cea de la serviciu ori de la un club sau restaurant. Oricat de curata ar parea, trebuie sa stii ca riscurile pe care le ascunde sunt uriase.
Colacul de WC ascunde o lume nevazuta, plina de bacterii si virusi gata sa iti atace sistemul imunitar. Nu mai putin de 2.500 de bacterii se gasesc pe 2 centimetri patrati de colac de toaleta. Iata care sunt cele mai mari pericole care te pandesc din acest loc:
Salmonella
Bacteria Salmonella traieste in intestinul oamenilor, animalelor si al pasarilor si se transmite pe calea fecalelor, iar vasul de toaleta si manerele usilor de la baie sunt locuri care pot fi contaminate. Unele persoane pot deveni purtatori cronici ai bacteriei, ei continuand sa o excrete in fecale sau rareori in urina timp de chiar un an sau mai mult dupa ce semnele si simptomele s-au remis, putand asadar transmite infectia altor persoane chiar daca ei insisi nu au simptome, scrie csid.ro.
Perioada de incubatie variaza intre cateva ore si 2 zile, iar simptomele salmonellozei sunt greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree, febra, frisoane, cefalee, dureri musculare si scaun cu sange.
E.coli
E. coli (Escherichia coli) este o bacterie care se gaseste in mod normal in tubul digestiv al omului. De obicei nu creeaza niciun prejudiciu, dar uneori, din cauza unui sistem imunitar slabit, bacteriile de acest gen cresc si se multiplica, iar rezultatul este infectia. Infectia poate curpinde intreg sistemul urinar. Printre simptome se numara durerea resimtita in zona partii inferioare a spatelui sau a pelvisului, intrucat bacteriile determina inflamarea rinichilor si a vezicii urinare. Urina ar putea fi inchisa la culoare sau tulbure, mirosul acesteia se va modifica si ar putea contine chiar si urme de sange.
Stafilococ auriu
Stafilococul auriu este o bacterie extrem de periculoasa, care poate produce infectii, sinuzite, pneumonii, meningita sau chiar septicemie. Infectarea cu stafilococ a pielii se cunoaste dupa punga cu puroi, cunoscuta ca abces sau furuncul. Zona afectata se inroseste, se umfla si devine dureroasa. Cand stafilococul intra in sange (cunoscut sub numele de bacteriemie sau sepsis) poate cauza febra, frisoane si scaderea tensiunii arteriale.
Dermatita colacului de WC
In Romania exista si acum o multime de gospodarii care au WC-ul in curte. Expunerea la un colac de toaleta din lemn irita pielea si da reactii alergice, respectiv dermatita. Zonele afectate de dermatita colacului de WC sunt fesele si coapsele. Desi se trateaza rapid cu corticosteroizi aplicati local, dermatita colacului de WC este rar diagnosticata corect din prima, ceea ce duce la agravarea simptomelor deranjante.
Molluscum contagiosum
Molluscum contagiosum este o alta infectie cutanata pe care o poti lua de pe capacul vasului de toaleta. Aceasta duce la aparitia unor mici excrescente, de 3-5 milmetri, pe diferite parti ale corpului – zona genitala, pleoape, gat. Scarpinate sau zgariate, aceste excrescente se inflameaza si se pot raspandi cu usurinta pe suprafete mari ale corpului. sursa: StiridinSanatate.com
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.