Festivalul-concurs „O, ce veste minunată” ediția 2024, și-a desemnat câștigătorii
Ceaiul verde, sănătate pură. Ce se produce în corpul nostru atunci când îl bem?
Inflamația se produce când în organismul uman apare o infecție, o iritație sau o leziune. Practic, este modalitatea prin care organismul se apără împotriva acestor factori. Când este netratată, inflamația poate duce la afecțiuni grave de sănătate precum diabet, boli de inimă și chiar la cancer.
Din fericire, există multe modalități de a ține inflamația departe, în moduri cât mai naturale. În primul rând, printr-o dietă echilibrată, cu alimente care pot combate inflamația din organism.
Pe lângă diferite fructe și legume, există și o băutură care, consumată în fiecare zi, poate da organismului nostru antioxidanții de care are nevoie pentru a lupta împotriva acestei probleme. Este vorba de ceaiul verde.
Site-ul SheFinds arată care sunt principalele beneficii ale ceaiului verde, mai ales pentru femeile trecute de 40 de ani.
Cum poate lupta ceaiul verde cu inflamația?
Ceaiul verde este una dintre cele mai bune băuturi pentru sănătate. Și-a câștigat acest renume în ultimii ani și pe bună dreptate.
Considerat o băutură energizantă, ceaiul verde poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a diabetului de tip 2, la îmbunătățirea funcției creierului și chiar poate ajuta la slăbit. Dar, cel mai important, acest ceai este un bun antiinflamator datorită tuturor antioxidanților săi puternici.
Catechinele fac toată treaba în lupta cu radicalii liberi
„Ceaiul verde este bogat în antioxidanți, care pot ajuta la combaterea inflamației și pot proteja celulele de deteriorare”, explică dieteticianul Liz Jane. Ea spune că „antioxidanții pot ajuta la reducerea simptomelor artritei, cum ar fi durerea și umflarea articulațiilor” și chiar „pot proteja inima” de problemele cauzate de inflamație.
Medicul Erin Quense spune că unul dintre compușii extrem de valoroși din ceaiul verde este o substanță chimică numită catechine.
„Este vorba de multă biochimie care se află în spatele catechinelor, dar practic acești antioxidanți naturali sunt cei care ne protejează celulele de procesul de deteriorare și de formarea radicalilor liberi”, explică ea.
Ceaiurile sunt cea mai bogată sursă de catechine
Dacă organismul nu poate să se protejeze de radicalii liberi cu ajutorul antioxidanților, aceștia pot „duce la o serie de afecțiuni inflamatorii” din cauza a ceea ce este cunoscut sub numele de stres oxidativ, adaugă Quense.
Dar ceaiul verde poate combate stresul oxidativ. Potrivit medicului, „ceaiurile sunt de fapt cea mai bogată și mai studiată sursă de catechine”.
Alte beneficii neștiute ale ceaiului verde
Pe lângă combaterea și prevenirea inflamației, ceaiul verde oferă și alte numeroase beneficii pentru sănătate, care pot fi de mare ajutor pe măsură ce îmbătrânim. În primul rând, ceaiul verde poate ajuta la îmbunătățirea funcției creierului.
„Ceaiul verde este o adevărată minune pentru femeile de peste 40 de ani, deoarece catechinele pot proteja creierul de boli precum Alzheimer și Parkinson”, notează Quense. „Iar beneficiile cofeinei și hidratării mențin creierul într-o formă foarte bună”, mai spune aceasta.
Poate ajuta la îmbunătățirea tensiunii arteriale și la reducerea nivelului de colesterol
La toate aceste beneficii ale ceaiului verde se mai adaugă unul: această băutură poate ajuta la îmbunătățirea tensiunii arteriale, la reducerea nivelului de colesterol din sânge și la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Sfatul celor doi medici este este clar: ceaiul verde ne poate proteja de boli, ne poate umple de energie și ne ajută să avem o sănătate bună mintală, mai ales după o anumită vârstă.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.