Cum putem să ne bronzăm fără arsuri solare

Cum putem să ne bronzăm fără arsuri solare

Despre arsurile solare se stie ca afecteaza, cel mai adesea, persoanele cu tenul deschis, a caror piele produce cantitati mici din pigmentul protector melamina. Cu toate acestea, oricine se expune in mod excesiv la razele ultraviolete se poate alege cu arsuri solare. Razele ultraviolete actioneaza negativ asupra tegumentului: ele provoaca ridarea prematura si cresc riscul de cancer de piele si, in plus, pot genera arsuri la nivelul stratului superior al pielii (in acest caz, inflamarea si sensibilitatea cresc si leziunile pot dura pana la o saptamana).

Prima regula si cea mai importanta este limitarea expunerii la soare, pentru inceput la 15 minute pe zi, apoi mariti treptat timpul. Foarte important pentru a evita arsurile este ca, inainte de expunerea la soare si in functie de tipul de piele, sa folositi creme cu factor de protectie. Crema se aplica din doua in doua ore, chiar si dupa iesirea din apa.

Alta masura de protectie impotriva radiatiilor ultraviolete si, implicit, a arsurilor solare este folosirea hainelor din tesaturi dese si delicate (bumbac, matase ori in) de culoare deschisa. Evitati expunerea la soare intre orele „de varf“, 10.00 si 15.00, iar daca trebuie sa iesiti din casa in acest interval orar, purtati o palarie cu boruri largi si beti multa apa pentru a va hidrata.

În cazul in care ati suferit o arsura solara, prima masura este sa tamponati zona afectata cu o bucata de panza inmuiata in apa rece sau sa va ungeti cu gel de aloe ori iaurt proaspat. Pentru a scapa de efectele arsurilor solare, grecii preparau o lotiune din petale de trandafir si otet, despre acesta din urma stiindu-se ca are efect racoritor, in timp ce petalele de trandafir au rol calmant. Alt sfat dat de medicii dermatologi este sa nu cojiti pielea arsa si sa nu spargeti basicile, pentru ca va puteti infecta. Daca aveti arsuri puternice, consultati un medic sau mergeti la o farmacie, de unde sa cumparati spray sau crema speciala, ori apelati la remediile homeopate. si, nu in ultimul rand, luati zilnic antioxidanti: beta-caroten, vitaminele C si E si seleniu.

Este foarte important sa actionati imediat ce ati constatat ca ati exagerat cu expunerea la soare: Va retrageti in locuri cu umbra, nu va mai expuneti la soare! Multe persoane cred ca, daca au deja arsuri, nu mai conteaza daca mai stau sau nu la soare. Aceasta este o parere falsa. Cu cat expunerea se prelungeste, cu atat efectele vor fi mai grave. Arsurile se pot mari si starea generala a organismului se poate inrautati.

Faceti un dus racoritor! Pielea se va calma pe moment, dar pentru timp scurt! Calmati-va pielea cu creme speciale pentru arsuri sau cu produse naturale preparate in casa, in acelasi scop: comprese cu ceaiuri reci, cu iaurt etc. Hidratati-va! Pielea arsa are nevoie de hidratare permanenta: dusuri frecvente ori creme hidratante! Alinati-va durerea cu o pastila calmanta, tinand cont ca medicul este singurul in masura sa va recomande, in functie de nevoi! Vizitati medicul daca apar complicatii: daca durerile se intensifica, daca se schimba aspectul pielii si apar multe basicute albe, mergeti imediat la cabinetul medical! Precizati medicului daca exista factori de risc asociati ori daca urmati un tratament de fond pentru boli cronice!

Pentru calmarea arsurilor solare se poate folosi Calendula (galbenele) unguent – pentru pielea care ustura, dar nu are basici sau Calendula (galbenele) tinctura (o parte diluata cu zece parti de apa) – pentru orice arsuri solare. Se aplica pe piele imediat si din abundenta.

Stirea anterioara

Restricții la apă în mai multe localități din județ

Stirea Urmatoare

Bonul fiscal nu mai e obligatoriu la tranzacțiile cu cardul. Legea a intrat în vigoare

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.