Consumul de pește de trei ori pe săptămână reduce riscul de cancer colorectal
Cum putem să ne calmăm când suntem nervoși
Nervozitatea este o stare importanta care trebuie evitata. Spunem importanta pentru ca trebuie luata în seama foarte serios deoarece ea poate crea probleme grave de sanatate si chiar poate afecta inima si întregul organism.
Probabil ca ai auzit multe persoane care spun ca le doare inima la nervi, sau ca îi ustura stomacul de la stres si crizele de nervozitate. Pe fond nervos iti poti declansa anumite boli grave (poti face psoriazis, ulcer la stomac, colita spastica, si alte tulburari patologice) poti avea simptome de dureri de cap, amorteli, senzatia de nod în gat, tremuraturi ale mainilor si picioarelor, dificultati de respiratie, transpiratii si bufeuri.
Chiar si o simpla schimbare a ritmului cardiac sau cresterea tensiunii arteriale reprezinta semne clare ce pot arata ca ceva nu este bine cu organismul tau si ca starile de nervi ti-au afectat psihicul si corpul. Uneori calmantele par sa nu te mai ajute, totul depinde de modul cum stii sa eviti situatiile dificile, conflictuale, cum îti controlezi starile de nervi. Pentru starile de nervozitate medicamentele nu sunt întotdeauna cea mai buna alegere spre a te calma. Cel mai bine pentru a-ti reveni este sa faci o plimbare la aer curat, pentru a-ti schimba starea, pentru a-ti limpezi mintea si a te linisti.
Uneori oamenii au senzatia ca deja au trait anumite lucruri, deja au simtit anumite senzatii sau deja au vizitat un anumit loc, aceste senzatii de deja vu par sa dureze cel mult 30 de secunde si sa fie niste manifestari ale mintii umane. Daca situatiile de acest fel sunt neplacute pot afecta destul de mult persoana în cauza, mai ales ca sunt asociate cu anumite afectiuni psihice care îngrijoreaza. Fiecare om trebuie sa stie sa-si stapaneasca nervii si sa evite situatiile stresante care creeaza stari de iritabilitate si nervozitate. Pentru a avea o stare de bine si o stare sufleteasca buna este nevoie sa avem grija de organismul nostru, dar si de creier pentru ca acesta îl dirijeaza.
În ziua de azi oamenii sufera frecvent de crize de depresie nervoasa din cauza stresului si a vietii agitate pe care o duc, iar aceste crize pot afecta negativ organismul si îi pot face sa cedeze psihic. Munca grea si stresanta, sau certurile în familie pot fi cauze ale depresiei si nervozitatii, pot duce la boli de nervi, la tulburari ale tubului digestiv sau la tulburari gastro-intestinale. Oamenii care au astfel de stari ajung sa nu mai dea randament în activitatea lor, sa prezinte un dezinteres total fata de ceea ce înainte le placea si sa nu-si mai asume nici o responsabilitate. Ajung sa ia medicamente antidepresive spre a se simti un pic mai bine si a-si putea continua viata. Daca au si un temperament nervos (sunt agitati, nu stau niciodata locului, au musculatura putin dezvoltata, sunt slabi, instabili si impulsivi) este si mai rau pentru ca pot obosi si enerva si pe oamenii din jur.
La femei, starile de nervozitate si iritabilitate pot sa apara atunci cand corpul galben secreta un hormon numit progesteron, în partea a doua a ciclului menstrual. Atunci femeile pot suferi de migrene, tulburari alergice, congestii ale sanilor, edem al picioarelor, balonari si dureri abdominale. Ele au nevoie de sedative pe baza de plante pentru a se calma si simti mai bine. Femeile gravide pot fi de asemenea nervoase, dar si femeile aflate la menopauza. Pentru o echilibrare a starilor interioare, organismul are nevoie de anumite medicamente care sunt recomandate de un medic ginecolog. Unele tincturi din plante (ex. salvie) sunt eficiente în perioada de menopauza pentru calmarea starilor de nervozitate. Un efect bun îl are si somnul, acesta calmeaza nervii si relaxeaza organismul. Somnul are rolul de a facilita odihna sistemului nervos si ajuta în mentinerea sanatatii acestuia.
Cand ai crize de nervozitate este bine sa-ti masori imediat tensiunea arteriala. Cu siguranta starile de nervi îti dau senzatia de ameteala, dar si dureri intense de cap sau de ceafa, ceea ce arata ca ti-a crescut tensiunea arteriala. Mai mult decat atat, ar trebui sa faci un control medical deoarece este posibil sa fii hipertensiv si sa ai nevoie de un tratament cu medicamente pentru prevenirea complicatiilor. Medicamentele sunt importante, însa ele nu vindeca ci doar ajuta în reglarea tensiunii arteriale. Încearca sa duci o viata cat mai putin stresanta, cu putine situatii conflictuale, fara surescitari inutile, spre a-ti mentine sanatatea.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.