Cum să mănânci ieftin și sănătos de 5 ori pe zi
De multe ori poti avea impresia ca alimentatia sanatoasa te obliga sa cheltuiesti foarte mult, dar daca esti atent la ingredientele selectate si la momentul in care le cumperi te vei putea incadra in bugetul pe care ti l-ai stabilit fara probleme.
Nu este deloc complicat sa mananci ieftin si sanatos. Important este sa stii sa alegi ce vrei sa cumperi, sa nu fii influentat de reclame si sa inveti sa apreciezi gusturile naturale si prospetimea ingredientelor. Fibrele, vitaminele si mineralele din componenta fructelor si legumelor te vor ajuta sa fii mereu in forma si sa rezisti unui program incarcat sau stresant. Respecta cele 5 portii recomandate in fiecare zi si vei avea mereu energie, iar centimetrii in plus vor disparea mult mai repede.
Iata cum poti sa mananci ieftin si sanatos fara sa te stresezi:
1. Foloseste rosiile de la conserva. Poate te gandeai ca sunt doar o varianta simpla pentru a obtine sos pentru paste, dar, de fapt, rosiile de la conserva sunt benefice datorita continutului ridicat de fibre si licopen. Potrivit specialistilor, este mai bine sa consumi rosiile gatite pentru ca organismul va prelua mai usor nutrientii din componenta lor. Poti gasi oferte speciale pentru rosiile la conserva, in special toamna, si nu strica sa-ti faci ceva provizii, mai ales daca savurezi des paste sau tocanite. In acest fel vei consuma mai multe fibre si vei favoriza o digestie normala, fara sa fie nevoie sa cheltuiesti foarte mult. Nu te lasa pacalit de conservele mai colorate sau decorate atractiv. De multe ori produsele de firma care apar la reclame au mai multa sare sau zahar. Cel mai bine este sa citesti cu atentie ce contine produsul si sa alegi varianta potrivita pentru tine si familia ta.
2. Alege fructele de padure congelate. In urma studiilor realizate s-a constatat ca murele, zmeura si afinele congelate pastreaza in proportie de 90% continutul initial de vitamine si minerale. Atunci cand fructele sunt congelate imediat dupa recoltare, nutrientii raman intacti pana in momentul in care le consumi, in timp ce in cazul fructelor proaspete transportate perioade indelungate de timp, continutul de vitamine poate scadea cu pana la 50%. Fructele de padure congelate sunt ingredientul ideal pentru smoothie-uri aromate, care te ajuta sa ai o silueta armonioasa fara sa cedezi in fata bomboanelor sau a prajiturilor. De asemenea, le poti folosi la compoturi sau pentru a prepara iaurt inghetat, ca alternativa sanatoasa la inghetata.
In acest fel nu-ti va mai parea rau atunci cand se incheie sezonul pentru zmeura sau mure si nici nu vei mai plati un pret ridicat pentru a cumpara mici casolete in afara sezonului, ci poti savura acelasi gust cumparand fructele congelate.
3. Nu neglija nici legumele congelate. Poti folosi cu succes si legumele congelate cand pregatesti tocanite, pizza sau paste. Potrivit specialistilor, conopida, spanacul si fasolea verde sunt foarte gustoase in varianta congelata. Adauga-le la toppingul pentru pizza sau la tocanite si vei creste rapid continutul de vitamine al preparatului. Astfel vei preveni constipatia, durerile abdominale, starile de epuizare si ameteala. De asemenea, poti congela si legumele care ti-au ramas dupa ce ai preparat o reteta. Sparanghelul, telina sau broccoli pot fi pastrate la congelator pana la 5 luni, timp in care le poti integra in retete delicioase, cu mult mai putine calorii.
4. Foloseste lintea. Nu costa mult, dar este o sursa excelenta de fibre, vitamine si proteine. O reteta pe baza de linte este foarte consistenta si favorizeaza eliminarea celulitei si reconturarea siluetei. Nu va trebui sa-ti impui restrictii, ci pur si simplu nu vei mai simti nevoia sa consumi dulciuri sau preparate cu grasimi nesanatoase, dupa ce ai ales o masa care contine linte. Pentru a obtine un gust foarte bun nutritionistii iti recomanda sa lasi lintea la inmuiat, timp de cel putin 2 ore. Alege lintea verde sau pe cea maro pentru a pregati feluri de mancare sanatoase, cu un cost redus. De asemenea, lintea sub forma de piure poate fi utilizata si pentru aluaturile sarate, reducand cantitatea necesara de faina si diminuand numarul total de calorii.
5. Ia o doza suplimentara de energie din naut. Nautul este un ingredient versatil, cu un cost redus, pe care ar trebui sa-l ai intotdeauna la indemana pentru a consuma mai multe fibre si proteine, precum si pentru a-ti asigura necesarul zilnic de nutrienti. Trebuie sa-l lasi la inmuiat peste noapte, iar dupa aceea il poti fierbe si folosi pentru retetele tale. Doar 3 linguri de naut fiert reprezinta una dintre cele 5 portii de legume recomandate zilnic pentru un organism puternic. Il poti rumeni la cuptor cu putin ulei de masline, broccoli si nuci sau il poti folosi drept garnitura la fripturile din carne de pui sau curcan, combinat cu sfecla rosie coapta si presarat cu tarhon verde si patrunjel. sursa: eva.ro
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.