De ce cătina albă este un remediu foarte special
Catina (nume st. Hippophae rhamnoides) se gaseste in mai multe variante (catina alba, catina galbena, catina rosie) si aduce numeroase beneficii pentru sanatate, fiind recomandata in cazuri de anemie, afectiuni oculare, gripa, raceli, tulburari digestive, arsuri si afectiuni ale pielii.
Catina este un fruct apreciat în diverse tratamente naturiste. Siropul de catina este esential în sezonul rece pentru mentinerea unui sistem imunitar puternic. Daca raciti des, suferiti de infectii frecvente, urinare sau la ochi, va sangereaza gingiile si faceti eruptii pe piele, inseamna ca aveti imunitatea scazuta. Catina intareste sistemul imunitar si va ajuta sa treceti peste raceli mai usor. Cea mai comoda forma de a consuma acasa catina este sub forma de sirop natural 100% din catina bio. Va recomandam cate o jumatate de pahar de suc de catina alba in fiecare dimineata la micul dejun, mai ales in lunile de iarna. Principii active: vitaminele B1, B2, C, PP, carotenoide, acid folic. Actiune pentru sanatate: tonifiant general, datorita complexului vitaminic pe care-l contine. Sucul de catina alba are de 10 ori mai multa vitamina C decat sucul de portocale.
Uleiul de catina incetineste imbatranirea pielii, fiind foarte bogat in vitaminele E si A. Il puteti pune in creme dvs zilnice sau il puteti aplica direct pe riduri. Uleiul de catina ajuta la reglarea tranzitului intestinal, fiind recomandat persoanelor care sufera de constipatie. Fructele de catina contin vitamine, acid folic, caroteni, glicozide, acid oleic, linolic, linoleic, polifenoli-antociani, pectine, fitosteroli, inozitoli, triterpene, ulei volatil. Frunzele de catina contin multa vitamina C, vitaminele E si A, tanin, carmol, leuco-cianidine, celuloza, rezine, serotonina, melatonina. Catina este bogata in minerale, printre care calciu, fosfor, magneziu, potasiu, dar si pectine, aminoacizi si acizi grasi esentiali, cei care nu pot fi sintetizati de organism. Dr. Oz preciza in emisiunea sa “The Dr. Oz Show” despre catina, ca este printre putinele surse naturale de acizi grasi Omega 7. Cu ajutorul acizilor Omega 7 putem sa ne mentinem greutatea optima. Alte proprietati ale catinei: curata vasele de sange, ajuta sistemul nervos central, reduc inflamatia splinei.
Tratament naturist cu catina: se face infuzie 15 min cu 1-2 lingurite de frunze uscate maruntite in /250 ml apa. Se beau 2 cani/zi. Infuzia de fructe (timp de 15-30 min.) se face cu 1-2 lingurite de catina uscata sau proaspata (zdrobita) /200 ml apa clocotita. Se beau 2-3 cani / zi. Catina amestecata cu miere – cate o lingurita pe zi pentru combaterea anemiei. Fructele de catina sunt fructele cele mai puternic vitaminizante din flora tarii noastre, avand continut bogat de vitamine (C, E, A, B1, B2, B3, P) si minerale. Sirop de catina, crema, ulei, tratamente naturiste cu catina. Antioxidantii din fructele de catina (vitaminele C, E, carotenul, flavonoidele) ajuta organismul sa lupte cu radicalii liberi. Produsele pe baza de catina intaresc corpul, imbunatatesc memoria, ajuta la eliminarea stresului si regleaza functiile organismului.
Avem tendinta sa credem ca planta catina este cumva a romanilor si ca se gaseste numai la noi. Catina se gaseste in toata Europa si Asia, in special in estul Europei si Asia Centrala. Fructele portocalii de catina si uleiul din pulpa si seminte au fost folosite in mod traditional pentru afectiuni ale pielii, tuse, flegma, reducerea si tulburari digestive. Catina a fost folosita de secole in Mongolia, China si Tibet. In Tibet, catina este recomandata pentru tulburari pulmonare, tuse, raceli, febra, inflamatie, abcese, toxicitate, constipatie, tumori si boli ginecologice. In medicina traditionala chineza, catina este folosita in principal ca un expectorant si calmant (agent linistitor). In Rusia, fructele de catina si uleiul de seminte de catina sunt folosite pentru arsuri, eczeme, psoriazis, lupus, degeraturi si pe plan intern pentru cheaguri de sange precum si pentru afectiuni oculare. In alte parti ale Asiei centrale, frunzele sunt folosite intern pentru tulburari gastro-intestinale si ale pielii si local pentru artrita reumatoida. In India, fructele de catina sunt utilizate pentru tratament pulmonar, gastro-intestinal, inima, sange, ficat si tulburari metabolice.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.