De ce să folosim mai mult ardeiul iute în alimențatie

De ce să folosim mai mult ardeiul iute în alimențatie

Bogat in vitamine si antioxidanti puternici, ardeiul iute este folosit in scopuri teraputice sub diverse forme, atat proaspat, crud, cat si sub forma de pulbere, tinctura, extract, decoct, ulei sau unguent. Deoarece soiurile de ardei iuti rosii au cele mai puternice efecte curative, vom face referire la acestea in cele ce urmeaza.
 
Ardeiul iute proaspat este recomandat a se introduce in alimentatia curenta, atat in scop preventiv, dar si pentru tratarea unor afectiuni precum gripa, raceala, guturaiul, accelerarea metabolismului, combaterea obezitatii, avand efect antiinflamator. Se poate introduce in salate, iar pentru potentarea efectelor se consuma cu supa, bors, ciorba fierbinte. Se poate tine si o cura cu ardei iute, incepandu-se 1,5g de ardei si se creste progresiv pana se ajunge la 100g pe zi. Cura nu trebuie sa dureze mai mult de 30 de zile, dupa care se face o pauza de 15 zile. Pentru combaterea obezitatii se pot consuma zilnic intre 5 si 15 ardei iuti, pana se obtin rezultatele dorite. Pentru Helicobacter pylori se consuma 4 g de ardei zilnic, gastrita 7 g, tulburari digestive post-operatorii 3-6 g, rinita si sinuzita 5-15 g, indigestie 4 g la fiecare masa, diabet 5 g la fiecare masa, crampe musculare 1-2 ardei iuti zilnic, cancer 5 zilnic.

Pulberea de ardei iute (boiaua de ardei iute) se obtine prin macinarea ardeilor uscati intr-un mojar, sau cu ajutorul unei rasnite de cafea. Se foloseste la infuzii, la prepararea tincturii si a unguentului de ardei iute. Infuzia se prepara turnand o cana cu apa fierbinte peste o lingurita de pulbere si se lasa la infuzat timp de 10 minute., dupa care se ia o lingurita din lichidul astfel obtinut si se amesteca cu o cana de apa fierbine, si se bea la nevoie. Este recomandat pentru raceala, gripa, gururai, arderea grasimilor, circulatie deficitara, accelerarea metabolismului, se poate folosi ca apa de gura, ajuta la videcarea aftelor si a problemelor gingivale, tratarea ulcerului gastric, a depresiei, oboselii cronice sau a epuizarii.

Pentru abcese, infectii gingivale, paradontoza si pastrarea sanatatii cavitatii bucale, puteti pune un praf de pulbere pe periuta de dinti (cu sau fara pasta de dinti) si va periati in mod obisnuit. Tinctura de ardei iute se prepara, in functie de afectiune, in diferite concentratii. Folosirea tincturii este recomandata in caz de algii, alopecie, angina pectorala, artrita, atonie digestiva, constipatie, crampe musculare, dispepsie atonica, dizenterie, dureri reumatice, afectiuni ale corzilor vocale, entorse, hemoragie urinara, gripa, guta, guturai, lumbago, nevralgii, paralizii, paraziti intestinali, raceala, tuse, varice, reface vasele de sange.

Pentru a obtine o concentratie de 10% se folosesc 10 g de pulbere si 100ml de alcool de 70º. Se amesteca cele doua ingrediente intr-un recipient din sticla, se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de 10 zile, agitand de 3-4 ori in fiecare zi, dupa care se strecoara cu ajutorul unui tifon si se pastreaza in sticlute inchise la culoare.

Tinctura de ardei iute de concentratie 10% se foloseste ca stimulent gastric, luandu-se cate 10-20 de picaturi diluate in apa, cu 20 de minute inainte de fiecare masa. Pentru cura de dezintoxicare alcoolica se dilueaza cate 50-60 de picaturi intr-o cana cu ceai amar si se bea ori de cate ori se simte nevoia de a bea. Pentru migrene se iau 50 de picaturi de tinctura si se dilueaza intr-un pahar de ceai verde cu suc de lamaie. Se pot bea pana la sase cani pe zi.

Tinctura de ardei iute de concentratie 20% si 30% se foloseste extern, in caz de de nevralgii, dureri reumatice, dureri de lombosciatica, artrita, poliartrita reumatoida, migrene etc sub forma de comprese pe zonele dureroase, si intern, se iau cate 30-50 de picaturi de tinctura in miere sau in apa, de 3-6 ori pe zi. Tinctura de ardei iute de concentratie 50% se foloseste pentru stimularea cresterii parului, stoparea caderii parului, eliminarea matretii, indesirea parului, facandu-se frectii energice la radacina firului de par cu tinctura diluata cu apa.

Extractul in apa de ardei iute are proprietati antiinfectioase puternice, fiind recomandat in stadiile incipiente ale virozelor respiratorii, dureri in gat. Un sfert de lingurita de seminte de ardei iute se pun in 50 ml de pa clocotita si se lasa timp de 20 de minute la infuzat, dupa care se amesteca cu putina miere de albine locala, bio sau organica, si se consuma cu inghitituri mici. Decoctul de ardei iute este recomandat in caz de disfonie (oboseala corzilor vocale). Pentru preparare se taie un ardei iute si se va fierbe timp de 15 minute intr-o cana de apa, dupa care se strecoara si se face gargara.

Uleiul de ardei iute se prepara astfel: intr-un borcan se pune un pahar de ulei de masline si un sfert de pahar de pulbere de ardei iute sau ardei iute tocat foarte fin si se inchide ermetic, lasandu-se la macerat timp de 14 zile, dupa care se filtreaza cu ajutorul unui tifon si se pastreaza in sticlute inchise la culoare. Preparatul astfel obtinut se foloseste ca solutie de masaj impotriva celulitei, pentru imbunatatirea circulatiei periferice, pentru tratarea degeraturilor etc.

Unguentul din ardei iute se prepara adaugand 3-4 linguri de ardei iute taiati marunt in unt clarifiant incins (un pachet) si se amesteca la foc mic timp de 10 minute, dupa care se lasaa la racit un pic si se filtreaza. Preparatul se pastreaza la frigider si se foloseste pentru masaj in cazuri de artrita, nevralgii, sciatica, circulatie periferica deficitara, guta. Ardeii iuti sunt contraindicati persoanelor care iau medicamente anticoagulante, pentru ca pot potenta efectul acestora.

Stirea anterioara

Botoșănean reținut pentru înșelăciune

Stirea Urmatoare

Noul an aduce amenzi mai mari pentru șoferi. Cât vor plăti cei care sunt prinși fără centura de siguranță

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.