Tragedie la Tudora! Un bărbat de 64 de ani și-a pierdut viața în urma unui incendiu
De ce trebuie să consumi primăvara salată de păpădie
Papadia (Taraxacum officinale) creste foarte bine in toate regiunile tarii: pe pasuni, in liziere sau pe campii. Intreaga planta are efect tamaduitor, in special in bolile biliare si cele hepatice. Inainte de inflorire se colecteaza frunzele, in timpul infloririi tulpinile si florile, iar toamna radacinile. Perioada cea mai buna pentru a recolta papadia este doar primavara, pana pe la mijlocul lunii mai. Mai tarziu, papadia devine foarte amara, greu de consumat si neindicata in alimentatie.
Papadia este un foarte bun tonic amar si are efect coleretic, colagog, laxativ, diuretic, depurativ, stimuleaza peristaltismul tubului digestiv, secreţia salivara, gastrica şi intestinala. Contine proteine, glucide, tanin, colina, minerale (potasiu, sodiu, calciu, fosfor, fier, cupru, siliciu, zinc, magneziu, cobalt şi mangan), flavonoide şi carotenoide. Frunzele contin vitaminele B, C, E, D si o cantitate mai mare de vitamina A decat morcovii. Radacinile conţin, în plus, şi principii amare, inulina, zaharuri complexe, substanţe care favorizeaza flora intestinala benefica.
Folosirea papadiei ca remediu naturist are foarte multe efecte benefice: mareste secretia de bila, imbunatateste sucul gastric / subtiaza sangele si normalizeaza circulatia sanguina / elimina toxinele din corp, curata stomacul de tot felul de substante care se elimina greu / creste pofta de mancare, indicata in anemie / vindeca bolile de piele (eczeme, eruptii), folosita in acnee pentru refacerea tenului / amelioreaza reumatismul, artrita si guta / in obezitate, arde grasimile, scade nivelul colesterolului / utilizata in cazurile de hepatita, regenereaza celulele bolnave ale ficatului / ajuta la scaderea tensiunii arteriale, datorita continutului de potasiu / trateaza afectiunile pancreasului (diabet), stomacului, splinei si rinichilor (nisip si pietre).
Salata de frunze proaspete de papadie. Frunzele proaspete sunt foarte bune de consumat sub forma de salate, alaturi de alte plante de sezon: salata verde, spanac, ceapa verde etc. Este bine ca frunzele sa fie culese dimineata devreme, inainte ca floarea sa se deschida. Daca sunt culese dupa inflorire, in timpul zilei, frunzele pot fi foarte amare. Frunzele de primavara sunt mai bune la salata decat cele din vara. Salata de frunze proaspete de papadie curata organismul de toxine.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.