Dezechilibre hormonale care ne fac să îmbătrânim prematur

Dezechilibre hormonale care ne fac să îmbătrânim prematur

Contribuie la elasticitatea pielii, ne mentin tineretea si chiar ne afecteaza stare de spirit. Cu toate acestea, din motive necunoscute, uneori corpul nu sustine producerea hormonilor in cantitati adecvate, ceea ce ne poate face sa imbatranim prematur. Din fericire, exista metde care redau echilibrul hormonal. Iata care sunt cei sase hormoni principali care iti afecteaza frumusetea:

Estrogenul. Estrogenul face ca celulele fibroblaste sa produca elastina si colagen. Atunci cand nivelul acestui hormon scade, ne confruntam cu aparitia ridurilor si pielea se lasa, pierzandu-si din elasticitate. Dar nu este vorba doar despre piele - cu cat nivelul estrogenului este mai mic, cu atat organismul imbatraneste mai repede. Ce sa faci pentru a creste nivelul estrogenului:

- consuma alimente pe baza de soia precum tofu sau lapte de soia, dar si legume proaspete, fructe sau seminte de in;
- foloseste cosmetice care contin fitoestrogeni. De exemplu, serumuri si creme cu radacina de lemn dulce, care contine liquiritigenin, un antioxidant care stimuleaza productia de colagen.
    
Hormonul de crestere. Odata cu inaintarea in varsta, nivelul hormonului de crestere incepe sa scada. De aceea, masa musculara incepe sa se reduca, cresc depozitele de grasime, ne confruntam cu aparitia ridurilor si cu scaderea andurantei si a nivelului de energie. Cum sa stimulezi in mod natural nivelul hormonului de crestere:

- activitate fizica, precum mersul pe jos sau exercitii cu greutati;
- schimbari de temperatura. ?edintele de sauna sau dusurile alternante stimuleaza productia de hormon al cresterii.

DHEA (dehidroepiandrosteron). DHEA este un hormon care are efect ce stimuleaza vindecarea si are in acelasi timp efect antiimbatranire. Dar problema este ca organismul produce acest hormon pana la varsta de 30 de ani. Dupa aceasta varsta, tonusul muscular incepe sa scada, vasele de sange devin mai subtiri, iar pielea isi pierde elasticitatea. Cum sa cresti in mod natural nivelul de DHEA:

- include grasimi sanatoase in alimentatia ta - corpul sintetizeaza DHEA din grasimi continute de nuci, seminte, ulei de peste sau avocado;
- mananca proteine slabe la micul dejun (oua, iaurt, carne slaba de pui, curcan etc.).
    
Melatonina. Melatonina este cunoscuta si ca hormonul somnului. Regleaza ritmul circadian al corpului si ne anunta cand este momentul sa ne odihnim. Toate procesele de reinnoire celulara au loc in timpul somnului, iar atunci cand te confrunti cu tulburari de somn, aceste procese sunt afectate si poate aparea imbatranirea prematura. Nivelul scazut de melatonina duce la aparitia ridurilor, caderea parului si aparitia petelor pigmentare. Cum sa cresti in mod natural nivelul melatoninei:

- consuma alimente care contin melatonina, precum banane, rosii, orez sau porumb;
- fumatul, consumul de alcool si cofeina afecteaza nivelul acestui hormon;
- suplimente alimentare. Atunci cand nivelul melatoninei este scazut, medicii pot prescrie suplimente alimentare de melatonina. Dar acestea nu ar trebui luate fara acordul medicului.    
    
Cortizol. Cortizolul mai este cunoscut si ca hormonul stresului, iar nivelul ridicat al cortizolului duce la imbatranirea prematura. In functie de tipul pielii, efectele negative ale cortizolului se manifesta in diferite moduri, de la piele uscata, deshidratata, cu aspect tern, pana la riduri adanci, acnee sau ten gras. Cum sa reduci nivelul cortizolului si al stresului:

- bea suficienta apa. 

Chiar si o usoara deshidratare poate duce la cresterea nivelului de cortizol. Bea doi litri de apa pe zi, iar atunci cand te simti stresata, bea un pahar cu apa.
- asculta muzica relaxanta. Oamenii de stiinta au descoperit ca terapia prin muzica poate scadea nivelul stresului.
- mediteaza. Meditatia te ajuta sa scazi nivelul cortizolului.

Insulina. Insulina creste nivelul glucozei din sange, iar atunci cand exista probleme ale productiei de insulina, la nivelul pielii apar primele semne ale imbatranirii. Un nivel ridicat al zaharului din sange duce la aparitia ridurilor si la pierderea elasticitatii pielii. Cum sa protejezi pielea de excesul de zahar din sange:

- fa-ti analize de sange care pot depista riscul de diabet;
- evita dulciurile si alimentele care contin zahar;
- foloseste creme care contin retinol, un derivat al vitaminei A care stimuleaza productia de colagen.

Stirea anterioara

Pompierii au intervenit la stingerea a trei incendii de vegetație uscată în ultimele 24 de ore

Stirea Urmatoare

Bonul fiscal nu mai e obligatoriu la tranzacțiile cu cardul. Legea a intrat în vigoare

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.