Fructele care ne mențin tineri

Fructele care ne mențin tineri

Murele sunt fructele cu cel mai puternic efect antioxidant. În afara de faptul ca pot întarzia îmbatranirea, murele sunt cunoscute pentru efectele bactericide si astringente. Murul (rubus fruticosus) este un arbust care prefera solurile bine hidratate de pe malul izvoarelor. Adaptabilitatea lui îl face sa creasca în diverse locuri, cum ar fi terenurile irigate, în paduri sau pe marginea drumului.

Planta contine tanin, flavonoide, acizi organici (malic, lactoizocitric, succinic, oxalic), vitamina C si inozitol. Datorita taninului, frunzele si radacina (în special partea exterioara) au proprietati puternic astringente. Au, de asemenea, efecte depurative, diuretice si cicatrizante, fiind un remediu în dizenterie, dismenoree, hemoroizi, cistite. Extern, aceste parti ale plantei se folosesc la tratamentul aftelor, ulceratiilor gurii si inflamatiilor gingivale, sub forma de gargara. Un decoct din frunze este util, pentru gargara în tratamentul infectiilor orale produse de ciuperci, cum ar fi Candida si, de asemenea, în loc de apa de gura, pentru îndepartarea bacteriilor din cavitatea bucala si în tratamentul gingivitelor. Ca astringente si dezinfectante, se folosesc intern în inflamatii digestive (enterocolita etc.), psoriazis, iar extern, pentru fisuri anale, leucoree etc.

Murele sunt binecunoscute pentru efectul lor puternic antioxidant. Acestea au o capacitate mare de a absorbi radicalii de oxigen, ceea ce le face, potrivit unor studii efectuate în SUA, sa fie fructele cu cel mai mare efect antioxidant dintre cele cultivate în aceasta tara. Ele se pot culege de la sfarsitul lunii iulie pana în noiembrie si se consuma proaspete sau preparate, sub forma de sirop, gem sau dulceata. Fructele au un gust placut, aromat si au efecte tonice doar atunci cand sunt potrivit de coapte. Daca sunt prea coapte sau crude, pot sa dea tulburari digestive. Fructele contin compusi polifenolici, cum ar fi acidul elagic, tanin, acid galic si cianidine. În seminte se gasesc, de asemenea, nutrienti importanti, cum ar fi acidul alfa linoleic, acid linoleic, proteine, fibre, carotenoide.

Radacina folosita în medicina naturista nu trebuie sa fie prea batrana sau prea tanara si necesita fierbere îndelungata. Ceaiul se prepara din frunze tinere uscate, doua lingurite la o cana de apa. Frunzele tinere sunt bogate în vitamine, minerale si fibre. Ele pot fi consumate proaspete, ca atare, sau sub forma de salate, cu conditia sa fie culese primavara, timpuriu.

Sirop din mure cu zahar invertit. 1 kg de mure zdrobite trebuie amestecate cu 1 kg zahar invertit, 500 ml apa si zeama de la o jumatate de lamaie. Se lasa la rece 24 de ore si se toarna apoi în sticle de culoare închisa. Se pastreaza bine sigilate, la loc întunecos si rece. Acest sirop este un excelent tonic în starile de convalescenta si în anemii. Sursa: stiridinsanatate.com

Stirea anterioara

Bărbat amendat de jandarmi după ce a părăsit domiciliul deși se afla în carantină

Stirea Urmatoare

Bonul fiscal nu mai e obligatoriu la tranzacțiile cu cardul. Legea a intrat în vigoare

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.