Efective de jandarmi suplimentate pentru activitățile prilejuite de Ziua Națională a României
În ce măsură colorantul caramel afectează sănătatea
Caramelul este un colorant extrem de utilizat in industria alimentara, insa se pare ca ar putea prezenta efecte negative asupra sanatatii, avand potential cancerigen, potrivit unui studiu realizat de catre Institutul Stiintific de Sanatate Publica din Belgia. Sa ne intelegem, totusi. Caramelul fara aditivi obtinut doar cu apa si zahar nu reprezinta niciun pericol, vorbim despre caramelul care se obtine prin adaosul de amoniac si/sau sulfiti, care pot deveni daunatori, si care este produs in mod obisnuit in industria alimentara in scop estetic si pentru imbunatatirea gustului preparatelor.
Colorantul si riscurile pentru sanatate
In urma studiului s-a descoperit ca amoniacul si sulfitii utilizati in trei din cele patru clase de coloranti caramel (E150b, E150c si E150d) pot da nastere unor substante cu potential toxic printre care THI, ce impiedica functionarea corecta a reactiilor imune ale organismului, 2-MEI si 4-MEI, agenti cu potential canceringen, si 5-HMF – o substanta cu un potential mare de toxicitate. Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara este prudenta, obiectivul fiind acela de a pastra nivelul acestor substante cat mai scazut. Astfel se trage si un semnal de alarma si se doreste ca populatia sa constientizeze ce se ascunde exact in spatele acestui colorant. In plus, parintii trebuie sa fie foarte atenti la alimentele pe care le consuma cei mici.
Utilizat pe post de colorant intr-o mare varietate de bauturi si alimente, caramelul a fost declarat cancerigen in California in 2013. Din pacate, nu mai este vorba de caramelul cu care cofetariile isi indulceau si isi parfumau prajiturile, ci de un proces de industralizare, in care acesta a devenit un produs toxic… Produsele de tip cola, berea bruna, sosurile, in special cel de soia, sunt doar cateva dintre produsele de larg consum colorate cu ajutorul caramelului – probabil cel mai consumat colorant alimentar din lume.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.