Doina Federovici: Împreună ducem tradițiile populare mai departe
Informații pentru o alimentație sănătoasă la birou
In ziua de azi din ce in ce mai multi dintre angajatii din Romania, mai ales corporatisti, se plang fie de acumularea kilogramele in plus, fie de diverse probleme gastrice…daca nu chiar de amandoua. De ce se intampla asta si cum putem sa preintampinam aparitia unor dezechilibre alimentare cu urmari grave, vom discuta in cele ce urmeaza.
Pentru foarte multi angajati jobul inseamna o activitate sedentara: isi petrec ziua de lucru, de dimineata si pana seara (uneori foarte tarziu) asezati in fata unui birou si a unui computer. Pauza de masa se desfasoara si ea de multe ori intre tastatura si mouse, presati de termene limita si emailuri urgente, iar cand se pune intrebarea oare eu ce mananc azi, solutia aleasa va fi in multe situatii aceea aflata la indemana: ceva de rontait de la un automat de snackuri din zona, o patiserie sau fast food de peste drum, o comanda la o pizzerie sau la un restaurant. In cel mai fericit caz ai servicii de servire a mesei chiar in cladirea in care iti desfasori jobul sau foarte aproape si atunci, contra unei sume variabile, beneficiezi macar de privilegiul de a te concentra in pauza de masa pe ceea ce bagi in gura si nu pe ce vezi pe monitor. Alimentatia este tratata cu superficialitate, pentru ca urmarile nu se vad chiar imediat.
Tentatia de a rontai ceva in timp ce lucrezi este foarte mare si foarte greu de evitat. Toate astea pot fi insa evitate cu putina disciplina si pregatire. Cumpara 5 fructe la inceputul saptamanii. Banane, mere, kiwi, portocale sau orice alt fruct iti place. Mananca in fiecare zi cate un fruct la birou. Seteaza alarma cu zece minute mai devreme dimineata. Foloseste cele zece minute pentru a pregati un pranz sanatos. Nu uita de: legume, proteine si fibre. Incearca putina sunca, salata verde si paine din faina integrala cu o rosie proaspata alaturi. Tine pe birou o sticla de apa. Incearca urmatorul exercitiu: cand simti nevoia de o mica gustare, ia cate o gura mica de apa. Repeta asta pana iti intra in reflex.
Iesi in pauza de masa. Mergi la o plimbare sau daca ai posibilitatea aboneaza-te la o sala de fitness din apropierea serviciului. Invita o colega pentru a nu face asta singura. Daca nu poti parasi biroul fa-ti putin timp inainte sau dupa serviciu pentru putina miscare. Renunta la cafea. Schimba cafeaua zilnica cu o cana mare de ceai verde. O alta alternativa buna ar putea fi cafeaua decofeinizata. Arunca toti biscutii din dulap. Daca lucrezi intr-un birou unde colegii isi impart gustarile cum ar fi: biscuti, prajituri si chipsuri incearca sa refuzi politicos orice oferta. Daca iti place foarte mult sa rontai ceva poti inlocui biscuitii cu batoanele de cereale.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.